Příležitosti pro české firmy v Srbsku

Text Jiří Král Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Srbsko

Strojírenský průmysl

Jedním z nejperspektivnějších oborů v Srbsku je strojírenství, které má v zemi tradici již z dob bývalé Jugoslávie. V řadě výrobních podniků se nachází velké množství strojů českého původu, které jsou již na hranici technické životnosti (nebo za ní). Lze proto očekávat poptávku po repasích nebo nových strojích a aktualizaci řídicích jednotek. Dalším impulzem znamenajícím růst poptávky jsou státní dotace pro vojenské strojírenské podniky, které se snaží renovovat svůj strojový park, a dosáhnout tak zlepšení konkurenceschopnosti.

Integrační aktivity

Správa občanské společnosti je dlouhodobě orientována na evropskou integraci. Ze strany vládních institucí na všech úrovních tak existuje poptávka po přenosu evropských standardů a norem. Místní samosprávy mají zájem o přenos know-how v oblasti čerpání prostředků z fondů předvstupní pomoci.

Vodohospodářství

Chybějící ekologická infrastruktura v podobě čistíren odpadních vod a funkční kanalizace stejně jako zastaralý systém zásobování pitnou vodou ani zdaleka neodpovídají požadavkům EU. Spolu s rozšiřováním čerpání fondů z předvstupní pomoci EU je předpokládán nárůst objemu prostředků, které bude srbská státní správa nucena v této oblasti investovat, a s tím spojený zájem o dodávky technologií v tomto oboru. Přenos českého know-how a technologií je již realizován i v rámci bilaterální rozvojové pomoci.

Zemědělství a potravinářství

Potenciál v zemědělství je v Srbsku spatřován především u genetického materiálu pro chov hovězího a vepřového dobytka stejně jako v rybářství. Předpokládá se nárůst zájmu o inseminační dávky z ČR a lze očekávat i růst poptávky po vybavení pro chov a zemědělskou produkci obecně. Příležitost tvoří také poptávka po traktorech a tahačích.

Text: Jiří Král

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2018 na straně 23.

Štítky Srbsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.