Články se štítkem: Srbsko

Srbsko: Jeden z ekonomicky nejstabilnějších států Evropy

thumbnail

Srbská ekonomika není jen největší a nejrychleji rostoucí z šestice zemí západního Balkánu, ale v době covidové pandemie potvrdila svou pozici v čele ekonomicky stabilních států Evropy. Na rozdíl od svých regionálních sousedů, ale i v porovnání se zeměmi eurozóny totiž prokázala odolnost vůči krizi; srbský HDP totiž v roce 2020 poklesl o pouhou 1,1%. Razantní ekonomický růst v poslední dekádě přispívá k posilování kupní síly místních obyvatel a také k rozvoji největších srbských měst. Bělehrad, metropole západního Balkánu, se stává mimo jiné centrem pro mnoho technologických start-upů.

Štítky Srbsko

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Srbsku

Energetika a těžba Sektory energetiky a těžby se po letech stagnace a opomíjených investic pozvolna modernizují. České firmy se podílejí na subdodávkách při odsiřovaní uhelných bloků, modernizaci těžby či dodávkách pásových dopravníků a staví malé vodní elektrárny. V Srbsku je možné navázat…

Štítky Srbsko

číst celý článek

Zdeněk Formánek: Česko-srbský byznys zdárně přežil i historické peripetie

thumbnail

„V naší firmě koluje bonmot předsedy představenstva Tomáše Hájka, jak již v devadesátých letech jezdil za byznysem do zemí bývalé Jugoslávie a zápasil s místní mentalitou. Přestože na získávání zakázek zaměřil veškeré úsilí, vracel se nespokojen. Po letech frustrace nakonec svůj přístup přehodnotil s tím, že si své obchodní návštěvy také společensky užije. Ke svému údivu se začal vracet se stejnou, ne-li lepší zakázkovou bilancí,“ s humorem poukazuje na to, jak důležité je pro úspěch v byznysu jen „netlačit na pilu“ a trochu akceptovat místní zvyklosti a životní rytmus zákazníků, člen dozorčí rady společnosti Vodní zdroje Zdeněk Formánek.

Štítky Vodohospodářství, Srbsko, Environment

číst celý článek

Postpandemické trendy u východních sousedů Evropské unie

Zaměření na politiku sousedství a posilování obchodních vztahů se zeměmi Východního partnerství, západního Balkánu a Turecka úzce souvisí s prioritami EU v rámci plánu obnovy po pandemii covidu-19. Součástí řešení bude posilování ekonomické a obchodní spolupráce se zeměmi v jejím sousedství. S vysokou mírou pravděpodobnosti lze očekávat, že alespoň v krátkodobé a střednědobé perspektivě budou ve světě sílit protekcionistické, a hlavně regionalizační tendence. V dlouhodobé perspektivě však očekáváme návrat k normálnímu vývoji, ke kterému by měl významným dílem přispět i plán obnovy EU v hodnotě dvou bilionů eur.

Štítky Západní Balkán, Ukrajina, Turecko, Gruzie, Ázerbájdžán, Srbsko

číst celý článek

České stopy na Balkáně: Architektura i čistá voda

thumbnail

Benjamin Franklin moudře řekl, že člověk vodu neocení, dokud mu nevyschne studna. Země Balkánského poloostrova si však dnes více než kdy jindy uvědomují, že voda se stává čím dál tím vzácnější. Celosvětový problém čištění vody a zpracování odpadu se jich přímo dotýká. Stejně jako český rodák, architekt Karel Pařík, zanechávají čeští vývozci technologií pro čištění vody významnou stopu.

Štítky Balkán, Srbsko

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.