Příležitosti pro české firmy v Nigérii

Text Štěpán Ctibor Beneš Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Nigérie

Ropný a plynárenský průmysl

Odvětví je velmi exponované a mnoho zahraničních firem se v něm snaží etablovat. Jedná se jak o společnosti, které chtějí ropu a plyn nakoupit, tak i o firmy, jež se zabývají výrobou technologií pro zpracování ropy a plynu. Od ostatních oborů se liší hlavně v preferencích kvality. Zde se zkrátka nešetří, vláda a ropné společnosti jdou spíše cestou spolehlivosti než ceny.

Zemědělství

Bylo po dlouhou dobu podceňovaným sektorem. V současnosti se však situace začíná obracet a zemědělská výroba se čím dál tím více prosazuje. Hlavní zájem je o NPK hnojiva a krmné směsi pro hospodářství a zvířata. Avšak na dodavatele zde čeká překážka v podobě registrace NAFDAC. Ta je povinná pro všechny zemědělské a potravinářské výrobky, včetně léčiv. Může být velmi zdlouhavá a někdy i finančně náročná, nicméně místní společnosti mají již nastaven systém, jak vše urychlit a vyřídit.

Spotřební zboží

Nigerijci preferují značkové a luxusní zboží. Je to dáno nezvykle velkou komunitou dolarových milionářů a miliardářů, kteří neváhají utratit značné finance za cokoliv, co je extrémně drahé nebo to má vynikající pověst. Nigerijci se snaží dosáhnout co nejvyššího sociálního statusu, ukázat, že jsou bohatí a úspěšní. To je zde důležitější než cokoli jiného. Proto můžete v zemi vidět nejen množství luxusních aut, ale i jedinečný křišťál od českých sklářů.

Zbrojní průmysl

V dodávkách vojenské techniky a vybavení je Česká republika historicky strategickým partnerem pro místní vládu. Letectvo používá letouny L-39 Albatros, pozemní síly využívají modernizované tanky T-72, které sem byly dodány z České republiky. Obchod s vojenskou technikou je, co se příležitostí týká, obrovský, avšak skýtá i mnohé nástrahy v podobě korupčního prostředí. Český dodavatel si musí najít velmi schopného partnera, který se v tomto prostředí umí pohybovat a správně identifikuje nabízené příležitosti.

Text: Štěpán Ctibor Beneš

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2019 na straně 21.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.