Příležitosti pro české firmy v Maroku

Text Tamer EI-Sibai Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Maroko

Energetika

Maroko výhledově usiluje o dosažení energetické soběstačnosti, prozatím na úrovni 42 % v horizontu roku 2025, resp. 57 % do roku 2040, a to rovným dílem ze solárních, větrných a vodních elektráren. Vládní program počítá například s výstavbou pěti solárních elektráren o úhrnném výkonu 2000 MW do roku 2020. Prvním počinem je elektrárna v Ouarzazate (500 MW), neméně významný je větrný park Tarfaya (300 MW). Příležitosti pro české exportéry jsou v softwarové výbavě pro elektrárny, v rozsáhlé rekonstrukci tepelné elektrárny v Safi nebo v elektrifikaci venkova. Nabízejí se i v rozšíření a modernizaci přenosové soustavy, ve výstavbě nových rozvoden a v celkové rekonstrukci stávající elektrické sítě.

Doprava a infrastruktura

Rozvoj sítě městské hromadné dopravy v Casablance skýtá mnohé příležitosti - jedná se o pět nových linek tramvají a autobusu o celkové délce 80 km. S výstavbou dvou pilotních tramvajových linek počítá také středomořská metropole Tanger. Výhledově by se tramvaj měla objevit i v Marrákeši a Fesu. Marocká železnice poptává 120 nových vlakových souprav pro výměnu těch stávajících, které pozvolna dosluhují. Další potenciál představují dodávky signalizačních zařízení nebo radarů pro měření rychlosti v silniční dopravě.

Zdravotnictví a farmacie

Od reformy v roce 2015 mohou zahraniční subjekty investovat do výstavby, rekonstrukce či vybavení zdravotnických zařízení, která pak mají možnost po jistou dobu provozovat. Exportní příležitost představuje třeba marrákešský rezidenční a zdravotnický komplex Healthcare City. Investoři poptávají zdravotnickou techniku a vybavení z celého světa v tzv. smart healthcare tourism projects. Ve státní zdravotnické sféře jsou také šance při budování nového kardiologického a hematologického centra v marrákešské nemocnici. Maroko usiluje o zlepšení technického a biomedicínského vybavení, pořízení dostatečného množství léků, zlepšení transportu do zdravotnických zařízení, dále budování nových center, včetně mobilních jednotek, či zavedení elektronické evidence.

Těžební a ropný průmysl

V národní strategii jsou zakotveny cíle ztrojnásobit obrat těžebního sektoru a zdvojnásobit počet pracovních míst v něm, zvýšit investice do geologického průzkumu, zajistit zpracování důlního odpadu a zavést nové technologie šetrné k životnímu prostředí. Příležitosti pro české výrobce důlní techniky tak spočívají v dodávkách různých těžařských zařízení, pásových dopravníků, důlní techniky pro povrchovou těžbu fosfátů, technologií těžby uhlovodíků, hlubokomořské těžby plynu a břidlic. Možnosti jsou spojeny i s těžbou plynu z nalezišť na řece Sebú, která dokáže pokrýt potřebu 140 000 m3 denně. Plány počítají s dalšími geologickými průzkumy, budováním elektrických systémů a infrastruktury. Marocká spotřeba zemního plynu má do konce roku 2025 dosáhnout pěti miliard m3 a národní plán počítá s celkovými investicemi ve výši 4,6 miliardy amerických dolarů, přičemž země spoléhá na zapojení domácích i zahraničních společností.

Text: Tamer EI-Sibai

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2019 na straně 20.

Štítky Maroko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.