Příležitosti pro české firmy ve Francii

Text Vítězslav Blažek Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Francie

České firmy se na francouzském trhu nejčastěji uplatňují jako subdodavatelé strojírenských výrobků a služeb pro následující obory:

Letecký průmysl

Sektor je velmi koncentrovaný, v čele stojí pouhých 30 společností, které zajišťují 90 % obratu. V regionu Okcitánie a Nová Akvitánie (Aerospace Valley) působí dalších 1900 firem a zaměstnávají na 146 000 osob. Francie dováží letecká zařízení a části letadel, jejichž zhotovení zadává v Evropě, vše doma zkompletuje a pak vyváží hotová letadla. Největšími výrobci jsou Airbus, Dassault Aviation, Naval Group, Nexter, Thales, Safran, Zodiac, Daher, Aubert & Duval a Figeac Aero.

Výroba kolejové techniky

Obor zaujímá druhý největší podíl na celkovém průmyslu v Evropě a třetí ve světovém měřítku. Nejvýznamnějším francouzským výrobcem kolejových vozidel je firma Alstom. Společnost loni vykázala obrat ve výši 8 mld. eur a pracuje pro ni po celém světě přes 34 500 zaměstnanců. Alstom v současnosti eviduje zakázky na další období ve výši 38 mld. eur.

Lodní stavitelství

V současnosti zaměstnává ve Francii lodní průmysl celkem 115 000 pracovníků a roční obrat dosahuje 30 mld. eur, z čehož 60 % jde na export. Největšími firmami v oboru jsou Chantiers de l'Atlantique a Naval Group.

Automobilový průmysl

Sektor zaměstnává téměř půl milionu osob, a to jak výrobců, tak jejich dodavatelů. Automotive se podílí na francouzském průmyslu z 16 %. Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi je již druhým rokem největší automobilkou na světě, v roce 2018 činily prodeje 10,7 milionu osobních vozů. Koncern PSA loni vyrobil 3,9 milionu vozů, jde zhruba o 7% nárůst oproti roku 2017. Po akvizici německého Opelu v tomtéž roce došlo k navýšení prodejů o 30 %.

Energetika

Téměř čtyři pětiny primární energie jsou ve Francii vyráběny z jádra. V oboru je zaměstnáno 47 000 osob a tržby loni činily 15,7 mld. eur. Cílem vlády je dosáhnout zcela bezuhlíkové ekonomiky do roku 2050. Mezikrokem je do roku 2030 ztrojnásobit výrobu z větrných elektráren a zpětinásobit výrobu ze solárních zdrojů.

Průmyslové subdodávky a metalurgický průmysl

V oborech průmyslových subdodávek, tedy v plastikářství, tváření kovů, obrábění, slévárenství, gumárenství, povrchových úpravách apod., ve Francii působí na 30 000 firem a zaměstnávají celkem 615 000 lidí. Celkový obrat v roce 2017 činil 128 mld. eur, což představuje šesté místo na světě.

Text: Vítězslav Blažek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 23.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.