Příležitosti pro české firmy ve Španělsku

Text Petra Jindrová Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Španělsko

Smart cities

Španělsko patří mezi evropské lídry tohoto konceptu. Platforma „Plan de Ciudades lnteligentes" sdružuje více než 80 měst, která aktivně zavádějí smart technologie. Není tedy divu, že 10 španělských měst je mezi 120 smart cities světa. V budoucnosti se plánují investice s cílem snížit rozdíly v aplikaci smart technologií mezi centry měst a periferiemi; rozvoj sítě 5G; rozvoj e-mobility s cílem dosáhnout 115 tisíc elektrovozů v roce 2020 a investice do výstavby dobíjecích míst.

Subdodávky pro energetiku a dopravu

V rámci plánu na reindustrializaci členských zemí EU Španělsko čerpalo od roku 2016 dotace v celkové výši 3,42 mld. eur (nejvíce po Itálii), přitom přes 40 % z částky putovalo do rozvoje malých a středních podniků na modernizaci a rozšíření jejich výrobních kapacit. Na trhu také působí mnoho významných firem z oblasti dopravy (CAF, Talgo) a energetiky (lberdrola, Siemens Gamesa, Endesa, Naturgy), které často volí české firmy jako subdodavatele pro své projekty.

Nanotechnologie a pokročilé materiály

Česká republika patří ke špičce v rozvoji a aplikaci nanotechnologií a pokročilých materiálů, které se dají použít napříč sektory, a to například při výrobě dopravních prostředků (auta, letadla, vlaky), ve smart buildings nebo v textilním průmyslu. Tyto sektory jsou ve Španělsku velmi silné a jsou zastoupeny mnoha firmami s mezinárodní působností.

Turismus a hotelnictví

Jen v prvním čtvrtletí tohoto roku Španělsko navštívilo 22,5 milionu turistů, což činí meziroční nárůst o 4,4 %. Dochází tak k dalšímu budování hotelových středisek, modernizaci těch stávajících a také k větší personalizaci služeb. Zájem je nejen o designové a technické vybavení pro hotely a restaurace, ale také se počítá s postupnou digitální transformací turistických služeb, jako jsou například různé aplikace usnadňující dopravu a orientaci v destinaci, 3D mapy, hodnocení turistických míst a podobně.

Zdravotnická technika

Španělé patří mezi obyvatele s nejdelší průměrnou délkou života. Tím se však postupně zvyšují náklady na léčbu chronických nemocí. Posilují proto snahy o preventivní roli medicíny a roste zájem o zdravotnické pomůcky zvyšující kvalitu života ve vyšším věku, jejichž dovoz meziročně stoupá.

Bio a dietní potraviny

Meziroční spotřeba bio a dietních potravin roste o více než 40 % a je podpořena rozsáhlou distribuční sítí se specializovanými bio řetězci (například Herbolario Navarro má 46 bio supermarketů po celém Španělsku) a maloobchodníky. V průběhu posledních dvou let dochází k intenzivnímu začleňování bio produktů i do nabídky standardních supermarketů.

Text: Petra Jindrová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 25.

Štítky Španělsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.