Kanada: Sázka na (ne)jistotu

Text Roman Chlupatý Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Kanada

Ve světě zmítaném stále větší nejistotou se (relativní) jistota cení. Ze stínu dynamicky rostoucích a/nebo globální hospodářský rytmus udávajících hráčů se tak postupně noří klidné síly zvládající výzvy, jako je americko-čínské soupeření o zítřejší podobu světa, technologická (r)evoluce a stávající pandemie covidu-19. Obchodníci i investoři si na nich přitom cení toho, co mnozí donedávna považovali za brzdu: obezřetného, systematického přístupu reflektujícího i jiné hodnoty než jen dolar a cílujícího delší horizont.

Jedním z nejatraktivnějších míst v nastávajícím hospodářsko-politickém (ab) normálu je bezesporu Kanada, která se řadí mezi nejbezpečnější, nejstabilnější a nejšťastnější země na světě. To mimo jiné díky rozumně využívanému přírodnímu bohatství, chytré imigrační politice a robustnímu politickému rámci opírajícímu se o parlamentní demokracii. Výsledkem je dlouhotrvající, takřka nepřerušený růst ekonomiky, která se navíc napříště opře i o dva faktory rozhodující o vítězech a poražených zítřka.

Kanada, v zákrytu za sexy příběhy ze Silicon Valley (a také díky nim), se za léta 2013 až 2018 chlubí druhým a třetím nejrychleji rostoucím technologickým hubem na severoamerickém kontinentu. Solidní infrastruktura, kvalitní a na rozdíl od Spojených států stále dostupné – finančně i co se imigrační politiky týče – univerzity a v neposlední řadě blízkost amerického kapitálu a technologických lídrů přitom slibuje pokračování tohoto trendu, z pohledu stability a výkonnosti ekonomiky klíčového.

Společně s cílenou a vědomou sázkou na sektor budoucnosti se pak země javorového listu podle všeho dočká i bonusu v podobě „klimatické dividendy“: globální oteplování mění nehostinný sever na místo s kvalitní zemědělskou půdou, místo umožňující využít obrovský energetický a surovinový potenciál a v neposlední řadě na místo nabízející život bez extrému. Už teď se tak například osazují donedávna nevyužité a nevyužitelné miliony hektarů obilím, luštěninami, prosem a dalšími plodinami. Kvalifikované odhady pak hovoří o tom, že se Kanada, společně s Ruskem, postupně stane farmářem, který bude zásobovat – a v některých případech i zachraňovat – svět.

Očekávané světlé zítřky už dnes do země lákají větší počet (i)migrantů než do Spojených států, kde žije desetkrát více lidí, což je určitě příležitost, ale také výzva. Podobně jako geografie, která na jednu stranu zajišťuje bezpečnost, ale na té druhé odsuzuje ke značné závislosti na Americe, globální mocnosti, jejíž vliv relativně slábne, s čímž jsou spojena jistá rizika. A v neposlední řadě se Kanada musí připravit i na stinné stránky zmíněné „klimatické dividendy“, kupříkladu stoupající hladinou moří ohrožované atlantické provincie jako Newfoundland a nebo na masivní lesní požáry.

Navzdory těmto a dalším překážkám, s nimiž se Ottawa v součinnosti s provinčními vládami bude muset vyrovnat, vychází Kanada z auditu rizik a příležitostí jednotlivých ekonomik na výbornou. Firmy a investoři proto o zemi javorů mají čím dál tím větší zájem, což vnímáme i mezi našimi klienty pátrajícími jak po solidních obchodních partnerech, tak příležitostech v oblasti private equity a krátkodobých spekulací. Kanada zítřka to vše nabízí už dnes a k tomu bonus v podobě výhodné konstelace hvězd.

Text: Roman Chlupatý

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2020 na straně 47.

Štítky Kanada

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.