Články autora: Roman Chlupatý

Made in Canada: Recept na (příští) krizi

thumbnail

Kanada patří mezi nejodolnější ekonomiky světa. Přesto i ona opakovaně doplácí na globální bouře. A těch bude vzhledem k tomu, že zažíváme metamorfózu světového řádu, nejspíš přibývat. Kabinet premiéra Trudeaua proto nechal vypracovat komplexní studii, jejímž cílem je lokalizovat nejvýznamnější nervové uzly javorového hospodářství exponované na přeshraniční vazby a toky. Její závěry mohou být inspirací i pro Česko.

Štítky Kanada

číst celý článek

Latinská Amerika se (z)měníBuďte připraveni!

thumbnail

Válka na Ukrajině urychlí probíhající překreslování mocenských map. Západní, respektive americká, hegemonie bude opět o něco hlouběji v minulosti a země globálního východu a jihu si budou o to blíž. Potvrzuje to nejen postoj Číny, Brazílie a dalších rozvíjejících se zemí ke konfliktu na hranici Evropské unie, ale také jejich pragmatické kroky a plány.

Štítky Latinská Amerika

číst celý článek

Kanada: Sázka na (ne)jistotu

thumbnail

Ve světě zmítaném stále větší nejistotou se (relativní) jistota cení. Ze stínu dynamicky rostoucích a/nebo globální hospodářský rytmus udávajících hráčů se tak postupně noří klidné síly zvládající výzvy, jako je americko-čínské soupeření o zítřejší podobu světa, technologická (r)evoluce a stávající pandemie covidu-19. Obchodníci i investoři si na nich přitom cení toho, co mnozí donedávna považovali za brzdu: obezřetného, systematického přístupu reflektujícího i jiné hodnoty než jen dolar a cílujícího delší horizont.

Štítky Kanada

číst celý článek

Brexitové otazníky: Jak a proč se (ne)lze připravit na odchod Britů z Unie

thumbnail

Britské odcházení z EU připomíná mexickou telenovelu plnou nečekaných zvratů. Firmy v Británii i na kontinentu na to ve velkém doplácejí a ani nadcházející volby jim nemusí ulevit, varuje zakladatelka londýnské analytické a prognostické společnosti ADA Economics Raffaella Tenconi. I proto exkluzivně pro TRADE NEWS nabízí přehled a možná východiska všech neznámých.

Štítky Brexit

číst celý článek

Roger Tooze: Foxconn hrál zásadní roli v hospodářském růstu Šen-čenu

thumbnail

Roger Tooze vyučoval dvanáct let na univerzitním MBA programu v Šen-čenu, ekonomickém a kulturním centru jižní Číny vzdáleném jen kousek od Hongkongu. Byl svědkem jedinečného procesu postupného přechodu Číny ke kapitalismu a soukromému vlastnictví a má ve východní Asii dodnes spoustu přátel i mezi podnikateli. Hovořili jsme s ním na zámku Kinských v Kostelci nad Orlicí během konference Zpátky na vrchol, kterou pořádal tým Alter Eko. Byl jedním z hlavních řečníků.

číst celý článek

Úspěšný stomatolog zítřka: Totální digitalizace s ručením omezeným a pacient v roli klienta

thumbnail

Nejnovější technologie medicínu bezesporu (z)mění, lidský faktor ale bude vládnout dál. Lékaři a podnikatelé v oboru se totiž musí řídit fundamenty trhu; pracují nicméně s klientem, který má strach a je třeba mu pomoci, což vyžaduje notnou dávku člověčenství. Stávající i budoucí výzvy tohoto hybridního modelu diskutovali v rámci projektu Alter Eko emeritní rektor VŠE Richard Hindls a vedoucí lékař a odborný garant soukromé stomatologické kliniky DCM, první Český zubař, který přednášel na Harvardově univerzitě, Radek Mounajjed. Otázky pokládal Richard Hindls.

Štítky Zdravotnictví, digitalizace

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.