Články autora: Roman Chlupatý

Biotech (z)mění zdravotnictvíPersonifikace léčby se stane standardem

thumbnail

Biotechnologie jsou vynášeny do nebes i zatracovány. Příznivci sektoru sázejí na to, že nabídne léky na nevyléčitelné choroby a zabrání další degradaci životního prostředí; kritici varují, že podobně jako Frankenstein vyprodukuje monstrum, které nás nakonec zničí. Obě strany mince v rámci cyklu Alter Eko diskutovali ekonom PPF banky Luboš Mokráš a portfolio manažer fondu Top Stocks ze skupiny Erste Ján Hájek.

Štítky Biotechnologie, Zdravotnictví

číst celý článek

Lesk a bída smart citiesZavádění technologií nesmí být uměním pro umění

thumbnail

„Nachytřování“ měst není cílem, ale cestou. Přesto se – zejména letos, ve volebním roce – najde nemálo starostů a primátorů, kteří po nejnovějších technologiích bez rozmyslu sáhnou jako po rychlé zkratce ke krátkodobému úspěchu. Ti s vizí a strategií naopak berou technologie jako nástroj k dosažení moudrosti města, tedy k vytvoření místa příjemného pro život i pro byznys. V dubnové sérii Alter Eko se na tom shodli partner poradenské společnosti M.C. Triton Luděk Pfeifer, který pokládal otázky, a vedoucí projektů veřejné správy v České spořitelně Marcel Babczynski.

číst celý článek

Energetická (r)evoluce: sektor prochází očistcem, lépe bude až pozítří

thumbnail

Energetikou ve stále větší míře zmítají politici, kdysi hrdý a stabilní sektor i proto svírá nejistota. Tu by přitom mohlo ještě zvýšit zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, vysvětluje nejaktivnější drobný akcionář ČEZu, jinak analytik spolupracující s J&T Bankou Michal Šnobr. Jak dodává, další neznámou komplikující energetickým firmám život je nastartovaná technologická revoluce, která jednou významně změní jejich byznys i naše životy. Kdy na svět Elona Muska dojde, je nicméně stále nejasné.

Štítky Energetika

číst celý článek

Balkánský realitní sektor? Experti hlásí (ne)využitý potenciál

thumbnail

Stavaři na Balkáně mají napilno. Díky outsourcingu do Bulharska a okolí se daří kancelářským projektům; z bouří v tradičních severoafrických turistických destinacích profitují letoviska na břehu Černého moře i v přilehlých horách; a posilující koupěschopnost východoevropských domácností navyšuje poptávku po bydlení. Stručně, příležitostí dnes region nabízí nepřeberně, a to i českým firmám, řekl exkluzivně TRADE NEWS Pawel Sudziarski, řídící partner společnosti Bates, která má centrálu v bulharské Sofii a své poradenství nabízí ve dvaadvaceti zemích (jiho)východní Evropy.

Štítky Balkán, reality

číst celý článek

Make in India: Příslib lepšících se zítřků (s ručením omezeným)

thumbnail

Indie má letos růst nejrychleji z velkých ekonomik světa. Vládě premiéra Nárendry Módího se navíc daří krotit dlouhodobé strašáky, jako jsou inflace a deficit běžného účtu. Někteří experti proto potichu začínají spekulovat o tom, že země přebere od dýchavičné Číny pozici rozvíjejícího se hospodářského giganta číslo jedna. Podmínkou – nejen vítězství v těchto pomyslných dostizích, ale obecněji udržení současného kurzu – je pokračování započatých reforem, říká Paul Milon, investiční specialista hongkongské kanceláře BNP Paribas Investment Partners, který se zaměřuje na Indii, v exkluzivním rozhovoru pro TRADE NEWS.

Štítky Indie, Export

číst celý článek

Hrozí Evropě osud Kodaku?Německo se drží od propadliště dějin dál

thumbnail

„Svět zažívá revoluční změny, které by v případě kolapsu EU ustálo z evropských zemí pouze Německo. Ani to ale není bez chyby, spíše jde o jednookého krále v říši slepců,“ říká Jean-Pierre Lehmann, profesor mezinárodní politické ekonomie vyučující na prestižním International Institute for Management Development. Výhodou Německa je podle něj otevřenost, tedy vlastnost, která bude rozhodovat o vítězích a poražených.

Štítky Německo, Evropa, Nové technologie, Trendy

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.