Český export chystá návrat do Íránu. ČEB už jedná s exportéry

Text Petr Križan Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Írán

Česká exportní banka (ČEB) se připravuje na možné znovuotevření íránského trhu a na obnovení financování do této země po dlouholetých sankcích. „Írán má aktuálně pro tuzemské společnosti velký potenciál a čeští exportéři projevují o toto teritorium zvýšený zájem,“ potvrzuje generální ředitel ČEB Karel Bureš.

Jak už bylo několikrát v tomto čísle TRADE NEWS zmíněno, byznys mezi Českou republikou a Íránem byl dlouhé roky pozastaven kvůli mezinárodním ekonomickým sankcím uvaleným pro podezření, že tato blízkovýchodní země vyvíjí jaderné zbraně. Pokud všechno poběží podle domluveného scénáře, sankce by měly být zrušeny začátkem příštího roku. „V tomto případě předpokládáme, že bychom na jaře 2016 mohli s vybranými bankami obnovit aktivity v oblasti akreditivů, záruk, případně dalších finančních produktů,“ uvedl Karel Bureš.

Do Íránu mají namířeno desítky firem

Na téměř osmdesátimilionový íránský trh, kde vítají ty, kdo jim pomohou k obnovení ekonomiky, již dnes míří desítky obchodních delegací ze Západu. Nechyběla mezi nimi ani ta z České republiky. V září se totiž čeští podnikatelé za podpory ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka vydali do Íránu na čtyřdenní podnikatelskou misi pořádanou Hospodářskou komorou ČR. Na programu byla návštěva Teheránu a Isfahánu, podnikatelská fóra, o něž íránská strana projevila obrovský zájem, dvoustranná firemní jednání a další neformální akce. Cílem mise bylo navázat nové cenné kontakty s íránskými partnery či obnovit a posílit ty stávající. Klíčovou roli pro úspěšné obnovení těchto obchodních vztahů budou hrát také finance, a proto se mise zúčastnili i zástupci ČEB, kteří jednali s vedením dvou významných íránských bank Saderat Bank a Pasargad Bank o možné budoucí spolupráci. „Jednáme nejen s finančními subjekty, ale také s exportéry o potenciálních obchodních případech. Podmínkou pro jejich realizaci zůstává však odvolání sankcí blokujících export do Íránu,“ zdůraznil opět generální ředitel ČEB.

Íránský trh byl nedávno i tématem konference s názvem Írán – země nových exportních příležitostí, pořádané agenturou CzechTrade společně s Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Odborníci na zahraniční obchod, mezi nimiž byli i zástupci ČEB, se v listopadu sešli v pražském Černínském paláci, kde přítomné podnikatele mimo jiné informovali o příležitostech a možnostech financování exportu do této země.

Kompletní package bankovních služeb

České firmy mezitím už hlásí rozjednané obchody v různých oblastech. Strojírenství, automobilový průmysl, obráběcí stroje, farmaceutické výrobky, stavebnictví a dopravní infrastruktura jsou jen některé z perspektivních oborů tohoto exportně nadějného trhu.

„Všechny tyto obory jsou zajímavé i z hlediska ČEB a její strategie. Jak jsem se v minulosti několikrát zmínil, podpoříme každý kvalitní a úvěrovatelný obchod. Íránský trh umíme, máme know-how, zaměstnance specializované na toto teritorium a odpovídající produkty. Tento kompletní ‚package‘ jsme připraveni nabídnout tuzemským exportérům,“ říká Karel Bureš.

Mimochodem: Írán před sankcemi byl z pohledu ČEB pro exportéry spolehlivou destinací s bezproblémovou platební historií íránských subjektů. Do roku 2010 české firmy s podporou ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) vyvezly do Íránu například technologie pro tepelnou elektrárnu Iran Shahr, cukrovar Khoozestan nebo cementárnu Shahr – E-Kord. Před zavedením sankcí financovala ČEB vývoz do Íránu v hodnotě desítek milionů amerických dolarů.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2015 na straně 31.

Štítky ČEB, Írán

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.