Z Vysokého Mýta na africký kontinentAutobusy za téměř 2,4 miliardy

Text EGAP Foto archiv EGAPu Publikováno

Státní exportní pojišťovna EGAP podpořila vývoz českých autobusů z Vysokého Mýta do Afriky. Společnost Iveco Czech Republic jich dodá 400 do Pobřeží slonoviny, dalších padesát jich poputuje do africké země z mateřské společnosti Iveco France. Financování exportu zajišťuje ČSOB, zatímco EGAP poskytuje pojištění jejího bankovního úvěru. Dvouletý kontrakt do pobřeží slonoviny bude letos dokončen. Celková hodnota vývozu dosahuje téměř 2,4 miliardy korun.

Čeští podnikatelé nabídli dostupné a ekologické řešení

EGAP již v minulosti pojistil vývoz tisíců českých autobusů do evropských a asijských zemí, nyní jde poprvé také o jejich export do Afriky. „Věříme, že Afrika se stává velmi atraktivním trhem pro české podnikatele. Chceme podpořit diverzifikaci tuzemského exportu také na tento kontinent,“ uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka. I pro financující banku ČSOB je to dosud největší kontrakt uzavřený na tomto kontinentě.

A proč uspělo právě Iveco Czech Republic v silné mezinárodní konkurenci, kterou tvořily třeba indická Tata nebo švédská Scania ze skupiny Volkswagen? Nabídlo africké zemi dostupné, moderní a ekologické řešení pro tamní dopravu. Jedná se o první dodávku 400 autobusů Crossway Low Entry, které se vyznačují nízkými emisemi a nehlučnou jízdou. Afričané také kupují 50 luxusních autobusů Crealis s optickým naváděním při najíždění do zastávek, vysokou úrovní pohodlí při cestování a vynikajícím prosvětlením prostoru cestujících. Vláda Pobřeží slonoviny zvolila právě tuto variantu, protože považuje pohon na zemní plyn za relevantní a zároveň dostupné řešení.

Při jednáních pomohla i česká ekonomická diplomacie

Autobusy z Vysokého Mýta budou sloužit společnosti SOTRA, která je provozovatelem městské veřejné dopravy v největším městě Pobřeží slonoviny Abidžanu. Díky této dodávce z České republiky prakticky zdvojnásobí velikost své flotily. Většinový podíl ve firmě SOTRA ovládá stát Pobřeží slonoviny, který se také stává dlužníkem prostřednictvím svého Ministerstva hospodářství a financí. S jednáním s vládou Pobřeží slonoviny pomohla i česká ekonomická diplomacie prostřednictvím svého zastupitelského úřadu v Ghaně.

Export do této africké země se stává čím dál víc atraktivní. O úspěch tu usilují podnikatelé z mnoha evropských zemí podporováni předními finančními institucemi. Jak je vidět, naše firmy mají co nabídnout a mohou uspět. Rádi podpoříme i další zajímavé projekty.

Text: EGAP

Foto: archiv EGAPu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2019 na straně 57.

Štítky Afrika, Pobřeží slonoviny, Pojištění exportu, EGAP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.