Doprovázíme firmy na cestě k inovacímNejen ve strojařině

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

Strojírenství je bezesporu stěžejní a zároveň tradiční odvětví českého průmyslu. V době mezi světovými válkami patřilo tehdejší Československo mezi deset nejvýznamnějších strojírenských zemí světa. A co dnes?

Strojařina stále patří k našim velkým trumfům, ale světového renomé první republiky nedosahujeme. Zásadní podíl zaujímá tradiční výroba dopravních prostředků, zejména aut, která s aktuálně kladnou bilancí zahraničního obchodu ve výši téměř půl bilionu korun tvoří nezastupitelnou část HDP. Toto odvětví je však značně cyklické a volatilní, proto je nutná co největší diverzifikace jak značek a kategorií, tak odběratelů a zákazníků.

Vedle aut se u nás tradičně vyrábí snad všechny druhy dopravních prostředků, od vlaků přes soupravy metra, tramvaje, trolejbusy a autobusy, lodě říční a námořní dopravy až po letadla. Další kategorií s dlouhodobě kladným saldem zahraničního obchodu jsou také stroje a zařízení, což je velmi dobrá zpráva zejména z pohledu technické úrovně a globální konkurenceschopnosti.

Inovace vedou i k úsporám

Podíl strojírenství na úvěrovém portfoliu Komerční banky je dlouhodobě významný a stabilní. Máme tu čest být partnerem stovkám firem s více než 22% tržním podílem. U malých a středních podniků činí náš podíl až 50 %, u velkých dokonce přes 55 %!

Strojní výroba je typicky inovační odvětví. Naše banka už pomohla uvést v život mnoho projektů, jimiž naši strojaři potvrdili, že se v době nových technologií neztrácejí, mají skvělé nápady i tah na branku a dokáží se dostat na špici světového pelotonu. Z každého takového úspěchu se radujeme s nimi.

Snažíme se jim přitom také poradit, kde hledat rezervy. Financovali jsme desítky projektů snižujících energetickou náročnost výrobního procesu, na zateplení budov nebo využití odpadního tepla. Strojírenské firmy nejvíc žádají o dotace na obměny výrobních technologií za nové, efektivnější a úspornější. S námi mají méně starostí, protože za ně celý proces vyřídíme, včetně napsání žádosti o dotaci, a jsme jim i v průběhu realizace projektu dál k dispozici.

Průvodce digitální proměnou

Další kapitolou je digitální proměna firem. Klíčové je samozřejmě rozhodnutí vlastníka, znalost současných procesů, osekání nadbytečných činností a co nejplynulejší přechod na digitální platformu. Podporou zde mohou být dotace na informační systém firmy, jeho upgrade či zcela nový nákup. I na toto se vztahují dotace nebo záruka EuroInovace, která pomáhá získat zajištění od EIB v případě financování. Také tady přichází ke slovu náš KB EU Point, který patří mezi nejaktivnější zpracovatele žádostí v oblasti Průmyslu 4.0.

Tomáš Baťa říkal: „Snažte se dělat věci nejlépe na světě a svět si vyšlape cestičku k vašim dveřím.“ Souhlasím s ním. České firmy jsou navíc dostatečně kreativní a flexibilní, aby obstály i ve světě 21. století. Naše banka jim může pomoci udržet tempo i směr.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 37.

Štítky Strojírenství, KB, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.