Komerční banka lídrem v udržitelném financováníPodporuje energetickou transformaci

Text KB Publikováno

Jakým směrem se bude orientovat Komerční banka v rámci energetiky? Zaznamenal jsem informaci, že například přestává financovat uhelné zdroje. Je to pravda? Ing. Štěpán Rybář, finanční ředitel ECO Finance Group s.r.o.

Odpovídá: Pavel Beran, vedoucí Energetických projektů, KB

Odklon od financování uhelných zdrojů

Ano, je pravda, že se Komerční banka přihlásila k závěrům pařížské dohody o změně klimatu a svou interní politikou omezujeme financování podnikatelských aktivit spjatých s uhlím. Chceme, aby každá z našich činností splňovala environmentální a společenské cíle naší společenské odpovědnosti. Usilujeme o pozici lídra v udržitelném financování a chceme stát po boku našich klientů v energetické transformaci. Odklon od financování uhelných zdrojů je tedy první z řady našich dalších aktivit tzv. zeleného financování.

Komerční banka je velmi aktivní bankou jak ve financování klasické energetiky, tak i obnovitelných zdrojů, o nichž máme historicky velmi dobré znalosti i zkušenosti. Z obnovitelných zdrojů financujeme projekty větrných, fotovoltaických a vodních elektráren a bioplynových stanic. Rovněž se podílíme na financování EPC projektů a projektů vedoucích k zefektivnění a úsporám spotřeby elektrické energie.

Poptávka po fotovoltaice a bioplynu

Aktuálně vnímáme rostoucí poptávku v oblasti nových instalací fotovoltaických elektráren, a to zejména těch střešních, které mohou využít zajímavou investiční podporu. Setkáváme se však i s projekty pozemních instalací, které jsou díky poklesu cen technologií schopné dávat ekonomický smysl i při prodeji elektřiny za tržních podmínek. Tyto projekty bychom rádi viděli zejména na různých brownfieldech či rekultivovaných oblastech například zasažených těžbou uhlí.

Zajímavou rozvojovou oblastí je biometan. V ČR je aktuálně více než 570 bioplynových stanic produkujících bioplyn, který se následně spaluje v kogeneračních jednotkách a vzniká elektřina a teplo. Nyní se začínají aplikovat technologie upravující bioplyn na biometan, který lze díky jeho vlastnostem srovnatelným se zemním plynem vtlačovat do plynárenské distribuční soustavy. Existují tedy stovky bioplynových stanic v rozumné vzdálenosti od plynovodu, jimž bychom rádi nabídli možnost financovat technologii na přípravu biometanu.

Kogenerační jednotky

Když už jsem v souvislosti s bioplynovými stanicemi zmínil kogenerační jednotky, tak i v rozvoji této technologie vidíme příležitost pro možnou spolupráci při jejich financování. Proto byla v KB pro posuzování těchto projektů nedávno odsouhlasena nová pravidla. Díky nim jsou klientům poskytnuty jasné parametry, za nichž je možné kogenerace financovat, a současně došlo k výraznému zrychlení schvalovacího procesu. To potvrdily i první projekty, které již byly na základě nových pravidel schváleny.

Rádi bychom se podíleli i na rozmachu akumulace elektřiny. Pečlivě sledujeme přípravu legislativního rámce, který podnikání v tomto sektoru brzy umožní, a také se snažíme zachytit technologický pokrok, jenž tento jistě perspektivní obor v posledním období provází.

Nakládání s odpady

V neposlední řadě vnímáme jako důležitou oblast pro financování investic i zpracování odpadů. S blížícím se zákazem skládkování bude tato oblast stále závažnější a bude nezbytné najít způsoby, jak vhodně s odpadem naložit. Jednou z možností je jeho energetické využití v zařízeních ZEVO nebo například v odpadových bioplynkách. Z ekologického pohledu je samozřejmě nejvýhodnější množství odpadu minimalizovat a případně jej znovu použít v souladu s principy cirkulární ekonomiky. I z tohoto důvodu Komerční banka v rámci své dceřiné firmy KB Advisory nově nabízí kompletní poradenský servis v oblasti předcházení a vzniku odpadů či jejich energetického využití.

Výše uvedené oblasti nejsou úplným výčtem, kde Komerční banka vidí prostor pro financování sektoru energetiky, a proto se domnívám, že se v dalších letech náš tým specializovaný právě na energetické projekty rozhodně nebude nudit.

Zdroj: KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 41.

Štítky Environment, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.