Miloslav Masopust: Japonci slyší na naše komplexní řešení

Text Věra Vortelová Foto archiv společnosti ELMARCO Publikováno
thumbnail Japonsko

„Cesta našich zařízení a průmyslových linek na elektrostatické zvlákňování na světové trhy se datuje rokem 2004, kdy ELMARCO uzavřelo licenční smlouvu s vědci z Technické univerzity v Liberci na unikátní technologii NanospiderTM. Uběhly sotva dva roky, když k zákazníkovi putovala první průmyslová výrobní linka. Bez vlastního vývojového zázemí bychom však těžko mohli odpovědět na vlnu zájmu v ČR i ve světě, kterou revoluční koncept vyvolal. Již v roce 2008 jsme proto otevřeli vývojové centrum, které tvoří mozkový trust naší společnosti,“ připomíná revoluci v oblasti nanotechnologií jednatel společnosti ELMARCO Miloslav Masopust.

Na japonský trh vstoupilo ELMARCO jako první česká přímá zahraniční investice v oblasti high-tech. V roce 2008 tam síť distributorů posílilo o svou první zahraniční pobočku.

„U tak složitých projektů, jako je průmyslová aplikace technologie NanospiderTM, je osobní kontakt s obchodními partnery jen obtížně nahraditelný. Jejich komplikovanosti odpovídá i doba uzavírání kontraktů. V průměru se pohybuje mezi rokem až dvěma, ale může trvat i déle,“ vnáší do rozhovoru čerstvou osobní zkušenost z Japonska obchodní manažer Jan Brabenec, který se odtud nedávno vrátil se dvěma uzavřenými smlouvami.

Japonsko dodnes patří vedle USA, Německa, Francie, Velké Británie, Itálie, severní Evropy a Číny mezi hlavní exportní teritoria společnosti. Vyváží tam laboratorní zařízení a průmyslové linky na zpracování nanovlákenných materiálů. „V destinaci máme čtyři velké průmyslové instalace a bezmála deset laboratorních zařízení na akademické půdě a v některých firmách. Univerzity figurují buď pouze jako náš zákazník, nebo s nimi dál spolupracujeme na výzkumu,“ upřesňuje generální ředitel Miloslav Masopust.

Napřesrok se společnost představí na EXPO 2025 v Ósace. „Zaujal mě inovativní přístup tvůrců expozice, kterou pořadatelé koncipují jako návštěvnickou cestu. ELMARCO se programu zúčastní formou mezinárodního semináře, workshopů a virtuálních prezentací,“ chválí netradiční pojetí přehlídky.

Liberecká firma nabízí komplexní výrobní technologii, zahrnující širokou škálu periferií. „Naši klientelu tvoří subjekty s různou úrovní erudice – od ,nepopsaného listu‘ přes informovaného zájemce až po zkušené vlastníky těchto zařízení. Naši pracovníci jim proto poskytují jak operativní a efektivní podporu při vývoji a aplikaci produktů, tak součinnost při koncepčním vývoji.“

Japonsko vybočuje ze standardu

Mezi nosné tržní segmenty ELMARCA se řadí vzduchová filtrace, s níž má společnost největší zkušenosti, kapalinová filtrace, oblast membrán pro funkční oblečení, lékařské materiály a farmacii. „Z tohoto standardu vybočuje právě Japonsko, kde máme největšího zákazníka na kapalinovou filtraci a nedávno jsme doinstalovali linku pro kosmetiku. V poslední době zaznamenáváme rostoucí poptávku z oblasti energetiky, konkrétně jde o vývoj separátorů baterií například v mobilních telefonech nebo membrán palivových článků pro segment elektromobility,“ upřesňuje obchodní manažer.

Škálovatelná výrobní linka Nanospider™ NS 8S1600U. Nejuniverzálnější zařízení pro velkoobjemovou výrobu nanovláken

Své know-how si chráníme

„Šikovný technik dokáže zkopírovat naše zařízení poměrně snadno, přesto se konkurence neobávám. Hardware představuje na našem řešení zhruba jen dvacet procent. Většinu tvoří naše know-how v podobě vlastních, neustále vyvíjených aplikací. Plagiátor by proto musel překonat robustní patentovou bariéru v podobě více než stovky světových patentů, vložit značné investice a dohnat náš dvacetiletý náskok ve vývoji. Přesto se o to sem tam někdo pokusí.

Zatím poslední, zato nanejvýš povzbudivou zkušenost jsme získali ve sporu s čínskou společností Foshan Lepton Precision Measurement and Control Technology Co., Ltd., která porušila naši patentovou ochranu na zařízení a produkty registrované v Číně pod názvem Metoda pro spinning. Ve vleklém a náročném procesu před čínským soudem byla námi žalovaná strana odsouzena k okamžitému zastavení výroby a prodeje zařízení porušujících náš patent a náhradě ekonomických ztrát ve výši pěti milionů čínských jüanů. I když se žalovaný subjekt odvolal, je pro nás rozsudek zadostiučiněním, posílením respektu v mezinárodní nanotechnologické komunitě a pro potenciální adepty ve sféře průmyslové špionáže poučením o významu ochrany duševního vlastnictví.“

Vyzobáváme si ty nejlepší na školách

„Co se týče náboru zaměstnanců, pro zavedenou firmu s klasickým produktovým sortimentem bych jako HR manažer s mnohaletou praxí s radostí sáhl i po padesátnících. Najdou se mezi nimi jedinci zkušení, motivovaní a ještě ochotní se učit nové věci,“ přiznává Miloslav Masopust. V ELMARCU jako v inovativní firmě však s ohledem na její specifika zvolili jiný postup – vlastní přípravu potenciálních pracovníků. Již od svého vzniku spolupracují s Technickou univerzitou v Liberci, odkud k nim studenti od třetího ročníku přicházejí na základě výběrového řízení na praxe a výzkumníci jim vedou diplomové práce.

„Poptávka po našich zařízeních v posledních letech roste a současně vyvíjíme další generaci. Aktuálně potřebujeme posílit výzkumný tým především o absolventy chemických oborů, které si sami zaškolíme v oblasti nanotechnologií. Pro studenty Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě pořádáme stáže a odborné praxe, aby získali konkrétní představu o fungování firmy.“

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv společnosti ELMARCO

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2024 na straně 56-57.

Štítky Japonsko, Hightech, Věda a výzkum

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.