Australská energetická revoluce s českými mozky

Text Věra Vortelová Foto Archiv Photon Energy Publikováno
thumbnail Austrálie

Austrálie se postupně stává zemí, kde obnovitelné zdroje energie konkurují těm „starým“ i bez dotací. Při výstavbě elektráren tam hrají roli jiné faktory než v Evropě. Hlavní otázkou už není, zda je zelená energie ekologičtější, ale zda je levnější a celkově finančně výhodná. Češi jsou u toho.

Austrálie je známá vysokým počtem slunečných dnů. Díky tomu proslula jako „země věčného slunce“. Vysoká intenzita slunečního záření je i jedním z hlavních důvodů, proč se stává zemí, kde je solární energie konkurenceschopná i bez dotací. Fungování fotovoltaických elektráren na střechách australských supermarketů, kancelářských budov i v odlehlých oblastech přináší důležité poznatky pro světový energetický byznys, včetně České republiky.

Solární tradice a budoucnost

Již po druhé světové válce patřili australští vědci ke světové špičce ve výzkumu a využití energie ze slunce. V době ropné krize v 70. letech minulého století byla Austrálie jedním z největších producentů solárních panelů a kolektorů na světě. Obrazně řečeno, země, v níž se solární energie naučila chodit, nyní dospívá.

„Pro mnoho spotřebitelů v Austrálii, především pro podnikatelské subjekty, je dnes solární energie nejlevnější formou energie,“ vysvětluje Čechoaustralan Michael Gartner, který v Sydney řídí australskou pobočku mezinárodní společnosti Photon Energy, jež vznikla před několika lety v Praze. Photon Energy vloni postavila přímo v centru Sydney jednu z největších střešních elektráren v zemi s výkonem 283 kWp, která je hlavním zdrojem energie pro budovu Australské pošty. „I u nás se stavějí velké solární parky, ale hlavním trhem do budoucna jsou střešní elektrárny, které nevyrábějí proud k prodeji do sítě, ale pro okamžitou spotřebu na místě,“ říká Michael Gartner.

I proto očekávají analytici Deutsche Bank v Austrálii další solární boom. Ve studii vydané přesně před rokem je doslova řeč o „další solární zlaté horečce“. Důvodem je kombinace výhodných podmínek pro výrobu, vysoký počet potenciálních zákazníků i pro ně dostupné inovativní financování.

Slunce jako nejlepší přítel finančního ředitele

Debaty na téma konkurenceschopnost solární energie stojí na třech základních otázkách: Je energie ze slunce levnější než energie ze sítě? Je levnější než nafta? A kolik bude stát energie z fotovoltaické elektrárny za několik let? Jak ukazuje příklad elektrárny společnosti Photon Energy postavené pro společnost Australia Post v Sydney, solární energie je již nyní levnější než elektřina ze sítě tehdy, když se energie vyrobená přes den spotřebuje ihned na místě. Mezi ideální zákazníky tak patří například supermarkety, které mají největší spotřebu energie přes den a často přesně v době, kdy elektrárny nejvíc vyrábějí.

Pro instalaci fotovoltaické elektrárny se rozhodují dokonce i společnosti, pro něž je solární energie v současné době dražší než elektřina ze sítě. „Loni na podzim jsme připojili unikátní solární elektrárnu s bateriovým systémem pro společnost BAI, která napájí rozhlasový vysílač na venkově, tři hodiny cesty na sever od Sydney,“ vysvětluje zdánlivou nelogičnost Michael Gartner z Photon Energy. BAI provozuje telekomunikační infrastrukturu, jako jsou vysílací věže a antény pro rozhlasové a televizní stanice, ale i mobilní operátory, a své instalace chce do budoucna napájet pomocí podobných minielektráren na místě. „BAI se tak chce chránit proti růstu cen elektřiny, protože nikdo neví, kolik bude energie ze sítě stát za pět nebo deset let. U solární energie je cena od instalace skoro stejná,“ pokračuje ředitel. BAI se svými zákazníky – jako například s australským rozhlasem ABC Radio – uzavírá smlouvy na 10 nebo dokonce 20 let. Musí tedy co možná nejpřesněji predikovat, jaké náklady bude mít po dobu platnosti smlouvy. Cena elektřiny je však zatím jen obtížně předvídatelná.

Když se vydáme ještě dál od Sydney, do oblasti zvané outback, tedy divočiny, hraje snaha společností o energetickou soběstačnost stále důležitější roli. V obrovských australských dolech, daleko od rozvodné sítě, se většina energie v současné době vyrábí pomocí nafty, která se v obrovských nákladních vozech dopravuje napříč celou zemí. Kromě enormních nákladů na její dopravu komplikuje nákladové rozvahy rovněž skutečnost, že je cena ropy ještě méně předvídatelná než cena energie ze sítě. Není proto divu, že pro finanční ředitele představuje instalace fotovoltaické elektrárny možnost lépe předpovídat náklady na další období, usnadňuje finanční plánování, a tak zvyšuje hodnotu firmy pro akcionáře.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2015 na straně 22—24.

Štítky Austrálie, Energetika, Fotovoltaika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.