Číňané chtějí být ohromeniSvětelné projekty plní přání na hranicích reality

Text Jana Jenšíková Foto Archiv Preciosa – Lustry Publikováno

Společnost Preciosa – Lustry s třísetletou tradicí na tuzemském trhu expanduje do celého světa. Křišťálové a skleněné produkty z Kamenického Šenova tak zdobí vstupní haly hotelů a rezidenčních staveb ve světových metropolích jakými jsou Dubaj, Moskva, Baltimore, a v neposlední řadě Hongkong. O podnikání na čínském trhu, charakteristických vlastnostech typického čínského zákazníka a aktuálně rozpracovaných projektech jsme si povídali s generálním ředitelem společnosti Pavlem Markem.

Aktuálně má společnost Preciosa nejvíce rozpracovaných projektů právě v Číně. Který je podle vás v této oblasti nejvýznamnější a proč? A který máte nejraději?

Obecně podle mého názoru nelze jednoduše říct, který projekt je nejvýznamnější. Všechny jsou pro nás velkou výzvou a i menším projektům přikládáme velký význam. Samozřejmě prestižnost projektu roste se známostí budovy a její polohou. Do této skupiny lze zařadit světoznámá kasina v Macau nebo hotel Ritz Carlton v Hongkongu. Osobně mám nejraději restauraci Vida Rica v Macau, kde jsme v partnerství s design studiem SPIN Japan vytvořili unikátní svítidla, která mají skutečně pozitivní odezvu laické i odborné  veřejnosti. Jednoznačně nejvíce „nej“ se pak pyšní již zmíněný projekt vybavení hotelu Ritz Carlton v Hongkongu, jelikož se jedná o jeden z nejvyšších hotelů na světě. Zde se nachází nejvýše umístěná restaurace a bar na světě, nejvýše položený bazén a nejvyšší prezidentské apartmá, které zdobí česká křišťálová svítidla spolu s moderním designovým osvětlením vyrobeným na míru.

Tak velký projekt jako Ritz Carlton je určitě velkou výzvou sám o sobě. Vybavíte si nějakou konkrétní situaci nebo unikátní řešení, na které jste nejvíc pyšný?

Největší výzvou pro nás bylo skloubit požadavky a představy tří významných designérských firem, s nimiž jsme na projektu spolupracovali. Naši partneři byli z Japonska (firma SPIN), Singapuru (firma LTW) a Hongkongu (firma HBA). Preciosa vypracovala celkem více než 60 designových řešení a předložila desítky vzorků skla ke konečnému schválení. Co se týká unikátních skleněných skulptur, rád bych zmínil zejména dvě dominanty desetimetrových krbů v restauraci Loungeand Bar. Na tyto monumenty postavené na designovém konceptu tekoucí lávy bylo spolu s dekoracemi oken ve stejné restauraci použito více než 100 000 kusů křišťálových komponent, které jsme vyrobili speciálně pro tuto příležitost.

Čínský zákazník se tedy nespokojí jen tak s čímkoliv. Je podle vás těžké na čínském trhu oslovit, zajmout a vyhrát?

Typický čínský zákazník v tomto segmentu je skutečně náročný, obzvláště pokud se jedná o importované zboží. Vždy nám maličko napomohl všeobecně zavedený předpoklad, že původ zboží z Evropy nebo USA deklaruje něco výjimečného a kvalitního. Tak také nahlížejí na naše svítidla, čímž si obě strany ušetří nemálo přesvědčování. Největší důraz kladou zákazníci jednoznačně na design a na již zmíněné kvalitní provedení. Samozřejmě tím nechci říct, že by docházelo na jednání o ceně až v poslední řadě, ale naštěstí naši zákazníci dokážou vnímat unikátnost projektů i patřičnou kvalitu a tu také přiměřeně ocenit.

Jak obecně přistupují čínští klienti k takovýmto zakázkám? Jsou spíše zdrženliví a střídmí, nebo se nebojí i velkých projektů?

Můžeme jednoznačně říci, že se velkoleposti rozhodně nebojí. Někdy jsou dokonce jejich představy na hranici toho, co je reálné a co není. Pro nás je skutečně přínosné mít takto náročné zákazníky, díky nimž mnohem snáze posouváme naše dosavadní hranice „nemožného“. Převážně hledají okázalost, možnost předvést se v celosvětovém měřítku a naše svítidla jim k tomu dávají výbornou příležitost.

Čína představuje ohromný trh, také co se týče poměrného počtu konkurentů. Jaké benefity Preciosa nabízí ve srovnání s místními výrobci, že se vám daří uspět v tendrech na takovéto zakázky?

Tamější trh je sice obrovský, ale místy velice omezený. Zatímco místní dodavatelé jsou převážně pouze výrobci svítidel, naše společnost je schopná nabídnout komplexní řešení dodávky. Pro naše zákazníky svítidla designujeme, testujeme, vyrobíme, dodáme, namontujeme a zároveň poskytneme záruční i pozáruční servis. Takovéto řešení zakázky je pro klienty velice pohodlné a málokterý konkurent v Číně se nám v tomto může rovnat.

Článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2012.

Štítky Čína, Sklářství, Design

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.