Díky bioelektrárnám jsme krizi nezažili

Text Věra Vortelová Foto Archiv PBS Energo Publikováno

Průmyslové parní turbíny patří mezi perspektivní segment energetiky i v současném období ekonomického útlumu. ,,Rostoucí zájem o tato zařízení v tuzemsku i v zahraničí je určitou zárukou naší firemní stability již několik let. Navíc se snažíme obrátit i zdánlivá negativa ve svůj prospěch,“ říká generální ředitel společnosti PBS Energo Karel Jelínek.

Dlouhodobý růst českého výrobce parních a expanzních turbín byl již nejednou oceněn i na republikové úrovni. V roce 2010 a 2012 firma obdržela diplom za první místo v soutěži Exportní cena DHL UniCredit v kategorii Malá společnost.

Podle Karla Jelínka se firmě zatím daří a do roku 2013 hledí s optimismem. Od počátku tohoto tisíciletí totiž slibně pokračuje trend kogenerační výroby elektrické energie pomocí parních turbín, které jsou zapojené v systému klasické elektrárny. „Technické principy se v zásadě nezměnily, ale výrazně vzrostla technická úroveň turbín a dalších zařízení, a proto může být provoz malé elektrárny efektivní. Zde se dobře uplatní náš sortiment rychloběžných parních a expanzních turbín o výkonu 200 až 10 000 kW. Rychloběžné převodové turbíny z Velké Bíteše, které patří ke světové špičce, se využívají pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, tzv. kogeneraci. O zakázky nemáme nouzi ani v oblasti axiálních turbín. V prosinci jsme uzavřeli smlouvu na dodávku parní odběrové kondenzační turbíny o výkonu 5,4 MW pro bioelektrárnu v České republice a o další 5,2 megawattové kondenzační turbíně pro podobný subjekt úspěšně jednáme. Těžíme také z trendu rozšiřování kotelen a tepláren na spalování biomasy. Díky tomu naše společnost krizi prakticky nezaznamenala. Nyní záleží na našich pracovnících, aby zobchodované případy přivedli k úspěšné realizaci,“ konstatuje manažer.

Cílem společnosti je zajistit výrobní program s minimálním zatížením životního prostředí. „Zavázali jsme se k plnění přísných právních předpisů a požadavků na prevenci znečišťování, efektivní využívání přírodních zdrojů, ochranu půdy, vody a ovzduší. Součástí naší politiky je také správný proces nakládání s odpady, chemickými látkami a opatření k ochraně před haváriemi,“ uvádí ke strategii společnosti Karel Jelínek.

Půldruhého milionu na hlavu

Čtyřicet pracovníků PBS Energo loni vyrobilo a vyvezlo zboží za víc než 60 milionů korun. Export firmy tak meziročně vzrostl asi dvanáctkrát. Patří mezi padesát procent exportérů, kteří vyvážejí finální produkci, a daň z přidané hodnoty tedy zůstává v České republice. Maximální pozornost přitom věnují nejen novým výrobkům, ale i výrobě náhradních dílů a servisním službám. Zákazníci velmi oceňují individuální přístup dodavatele a jeho spolehlivost. „Je důležité, aby s námi klienti úzce spolupracovali. Aby nás včas upozorňovali na ta místa v odběratelském řetězci, kde by mohlo dojít k problémům v dodávkách nebo ke změnám v požadavcích odběratelů. Kooperujeme s externími dodavateli, s nimiž musíme své podnikatelské aktivity sladit,“ zdůrazňuje význam hladké vzájemné komunikace Karel Jelínek.

Hlavním exportním cílem jsou státy střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu, zejména Rusko.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2013 na straně 48—49.

Štítky Energetika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.