Číňané poznávají české nebe

Text Věra Vortelová Foto archiv F AIR Publikováno
thumbnail Čína

Když se předloni na podzim snažili Češi na 9. Podnikatelském a technologickém veletrhu mezi EU a Čínou přesvědčit své čínské partnery filmem Česká cesta k létání, že létání je snadné a že u nás se mu věnují jak mladí, tak senioři, nacházel se projekt výcviku pilotů a leteckého personálu zatím jen v hlavách a na papíře.

Měl však ty nejlepší reálné předpoklady. Díky dohodě o vzájemné validaci typových certifikátů ultralehkých letadel vyrobených v České republice a Číně, kterou podepsali prezidenti obou zemí, začínají pronikat další a další tuzemští výrobci sportovních letadel na čínský trh.

A–Z řešení

Na zmíněném veletrhu prezentovala česká strana v rámci specializovaného semináře „ucelené A–Z řešení pro Čínu v oblasti veřejného letectví“ a v jeho průběhu představili zástupci letecké školy F AIR Benešov u Prahy své služby. Když jsme letos zaznamenali na jejich webových stránkách zprávu o prvním čínském žákovi ze společnosti Sichuan Xilin Fengteng, pochopili jsme, že dokument, který převzalo několik čínských televizních stanic a společností, jež ho využívají k propagaci létání, veřejnost oslovil.

Číňané skutečně projevují o sektor sportovního a rekreačního létání velký zájem, ale současně trochu i obavy z nedosažitelnosti. Dostupnost pilotních dovedností podtrhla česká strana mimo jiné i tím, že do delegace začlenila řadu soukromých a rekreačních pilotů, třeba náměstka ministra obchodu a průmyslu Vladimíra Bärtla.

Představitelé našeho státu tentokrát zabodovali

„Pomohla nám nejen možnost prezentace našich služeb, jako je výcvik pilotů pod dohledem našich zkušených instruktorů a příprava technického personálu s využitím nejmodernější techniky, metodiky a špičkových technologií, ale zejména podpora představitelů našeho státu – prezidenta Miloše Zemana a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, regionální veřejné správy, jmenovitě středočeského hejtmana Miloše Petery, pracovníků české ambasády v Pekingu, generálního konzulátu v Chengdu a zástupců agentury CzechTrade Aleše Červinky a Ladislava Granera,“ oceňuje soustředěnou diplomatickou ofenzivu, jejímž výsledkem je dohoda mezi F AIR a Sichuan Airlines, instruktor, examinátor, generální ředitel a spoluvlastník F AIR Michal Markovič.

Obsahem dohody jsou tři kategorie projektů. Za prvé zakládání nových leteckých škol v Číně s výukou technologií a metodik výcviku F AIR, dále pilotní výcvik čínských odborníků, jako jsou letečtí instruktoři, lektoři, letečtí mechanici a další, a za třetí výcvik dopravních pilotů pro čínské letecké společnosti. K prosazení této části projektu významně přispěla v době, kdy se připravovalo k zavedení do provozu několik leteckých linek mezi ČR a ČLR, aktuálně včetně spojení se západní Čínou, česká vláda.

Celý komplex projektů se stal integrální součástí dohody, kterou letos v březnu podepsali český a čínský prezident. Podle Michala Markoviče představuje realizace obchodní dohody mezi českou a čínskou společností zajímavý přínos nejen pro oba podnikatelské subjekty, ale rovněž pro rozvoj malého a středního podnikání v jejich působišti v horizontu několika dalších let.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2016 na straně 32—33.

Štítky letectví, Ekonomická diplomacie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.