Když nabízíte, co jiní neumí, zákazníci si vás najdou sami

Text Věra Vortelová Foto Archiv Romexu Publikováno

„Chceme stavařině vrátit pověst poctivého řemesla, které přináší užitek těm, jež je potřebují, a radost z práce i čestný výdělek těm, kteří ji dělají.“ To říká Jana Kotková, ředitelka stavební firmy Romex a jedna z trojice oceněných nejlepších českých podnikatelek v roce 2015.

Působí v Romexu již více než dvacet let. Na řízení se podílela již v dobách, kdy začínal jako dceřiná společnost německé firmy Romex pro středoevropský a východoevropský trh. „Od přelomu tisíciletí působíme jako ryze česká středně velká soukromá firma se mnou jako jedinou společnicí a vlastní technickou orientací na tuzemském trhu. Výhodou této jednoduché majetkové a řídicí struktury bez ambiciózních akcionářů, sledujících především maximalizaci zisku, je prostor pro respekt a dodržování i neekonomických aspektů naší podnikatelské činnosti,“ naznačuje filozofii své firmy Jana Kotková.

Ve vypjaté atmosféře honby za novými zakázkami se skoro nechce upřímnosti podobného výroku věřit. „Slovo konkurence chápeme jen jako marketingového strašáka. Když nabízíte to, co jiní neumí, tak si vás zákazníci najdou sami a nešetří ani referencemi na vaši práci,“ pohlíží s nadhledem na všudypřítomný konkurenční boj ředitelka společnosti na rekonstrukci a opravy objektů, specializované na izolaci plochých střech.

Klienti si nás jistí servisními smlouvami

„Kvůli výrazně zhoršené situaci v organizaci výběrových řízení jsme se v poslední době zaměřili na soukromé investory, kteří jsou schopni rozlišovat hodnotová kritéria při respektování optimálního poměru cena-výkon. Vazby na naše zákazníky jsou již mnohdy tak pevné, že si naše služby jistí servisními smlouvami. Tak mají jistotu, že budeme provádět údržbu objektů v pravidelných intervalech a v případě jakékoli potřeby či problému jsme u nich během pár hodin a rychle nedostatky odstraníme. Součástí těchto servisních smluv je rovněž pasportizace objektů z hlediska jejich stavu a výhledových potřeb oprav či rekonstrukcí tak, aby se mohly tyto činnosti dlouhodobě plánovat jak věcně, tak finančně,“ odhaluje kus tajemství věrnosti klientů.

Jedním z charakteristických znaků Romexu je velmi nízká fluktuace, a to i za podmínky, že udržet si kontakt s novinkami v oboru a neustále se profesně rozvíjet znamená permanentní sebevzdělávání. „Pracovníky pravidelně seznamujeme s novými druhy materiálů a procesů. Někteří z nich dosahují takové odborné úrovně, že je z jiných firem zvou jako školitele,“ s hrdostí na své kolegy poznamenává úspěšná podnikatelka.

Zaměstnanci a spolupracovníci navíc oceňují stabilitu, mají v současné době vzácnou důvěru v budoucnost a věří svému vedení. I na firemní kultuře je znát, že Jana Kotková sama odvádí i požaduje od týmu kvalitní a bezchybnou práci i férové jednání.

Jednou nohou v teorii, druhou v praxi

Samozřejmým předpokladem konkurenceschopnosti je využívání moderních a progresivních materiálů, inovativních řešení a technologií. Proto si společnost Romex, jejíž tým tvoří převážně autorizovaní inženýři a technici České komory autorizovaných inženýrů a techniků, vytyčila dlouhodobou strategii výzkumu, vývoje a nových aplikací.

Po celou dobu své existence spolupracuje s odbornými institucemi. Zejména využívá zkušeností a kontaktů jednoho z kolegů, který několik let působil na stavební fakultě VŠB TU v Ostravě a na stavební fakultě VUT v Brně a podílí se na aktivitách jeho výzkumného centra AdMaS. „Je to vlastně součást naší práce. Se školami řešíme jejich odborné a výzkumné projekty a ony nás na oplátku podporují ve společných rozvojových programech firmy. Přínosem těchto společných aktivit je několik průmyslových vzorů a jeden vynález,“ poznamenává Jana Kotková na téma stabilita a další rozvoj společnosti.

Romex rovněž průběžně zadává témata diplomových a doktorských prací a účastní se odborných akcí a konferencí. V letošním roce to byla například prestižní mezinárodní konference o architektuře a pozemním stavitelství ICSA 2016 v Portugalsku a nyní firma připravuje příspěvek na 25. ročník tradiční konference Hydroizolace 2016.

Čerstvou aktualitou je zapojení Romexu do programu Jihomoravského inovačního centra Platinn, který pomáhá odhalit inovační příležitosti, naplánovat a realizovat změny vedoucí k růstu firmy a vytvoření dlouhodobé strategie. Technický a odborný rozvoj firmy a personální a odborný osobní růst všech pracovníků společnosti tak vytváří harmonický celek.

Sobě k výročí

Po čtvrtstoletí poctivého podnikání a budování dobrého jména si společnost nadělila dárek. Letos získala z programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který je spolufinancován Evropskou unií, dotaci na vybudování vlastního sídla – moderního podnikatelského areálu v lokalitě bývalých Adamovských strojíren Adast v Adamově. Do budoucna zde má vzniknout rovněž výzkumné a vývojové centrum a školicí středisko, jehož cílem bude mimo jiné podpora rozvoje tradičních řemesel.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2016 na straně 42—43.

Štítky Stavebnictví

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.