Automatizace kráčí kupředu, regály zůstávají

Text Vlasta Piskačová Foto archiv Promanu Publikováno
thumbnail Německo

„Zákazníky v Německu a v Rakousku kromě kvalitních regálů zaujala naše všestrannost, pružnost a také to, že se nebojíme šibeničních termínů,“ říká jednatel společnosti Proman Pavel Nekut. Často se totiž stává, že je samotná stavba skladovací haly ve skluzu a na vybavení vnitřku pak zůstává mnohem méně času, než bylo původně v plánu.

Flexibilita a rychlost však nejsou jedinými devízami Promanu. Za 23 let svého působení u nás i v mnoha zemích světa nasbírala firma řadu zkušeností a postupně se stala dodavatelem skutečně komplexního řešení skladů od A až do Z, a to včetně „doživotní“ péče o regály.

„Zákazník má často svoji představu o tom, jak by měl jeho nový sklad vypadat. My se však snažíme provést nejprve důkladnou analýzu a předložit řešení, které je možná odlišné, ale mnohem lépe a často i levněji řeší jeho potřeby skladování,“ doplňuje jednatel. Satisfakce pak přichází v podobě spokojenosti a také důvěry ve znalosti a zkušenosti odborníků této chrudimské firmy.

Vlastní produkty otevírají další dveře

Cílem konstruktérů Promanu bylo v posledních letech dokončení vývoje vlastních produktů, a to především konzolových regálů, ocelových plošin a také podvozků regálů. „To jsou novinky, které nám nyní umožňují mnohem odvážněji provádět akvizice směrem na západ, hlavně prostřednictvím veletrhů v Hannoveru a ve Stuttgartu,“ vysvětluje Pavel Nekut. „Můžeme tak lépe zaujmout klienty z Německa, Rakouska, Francie, Belgie a z dalších zemí západní Evropy.“

Například v Německu zahájila firma Proman své aktivity už před dvaceti lety. Tehdy si německý zákazník, který s ní měl dobré zkušenosti z území ČR, objednal sklady do Německa. „Museli jsme však spolupracovat s naší německou dodavatelskou firmou,“ upřesňuje Pavel Nekut. „Jakmile se ale uvolnila situace na pracovním trhu, dohodli jsme se, že budeme u tohoto zákazníka provádět servis sami. Tato spolupráce se pak rozšířila i o další služby, a to po celé Evropě.“

Montéři jsou v Německu plně vytíženi

Na veletrzích v Německu se podařilo chrudimským odborníkům nejen navázat spolupráci s několika tamními dodavateli, jejichž prostřednictvím v Německu působí, ale také získat nové klienty. Dnes má Proman v Německu několik stálých zákazníků, se kterými denně komunikuje, přibývají však také noví, a to z nejrůznějších oborů. Převažuje automobilový průmysl a spedice, zpracování dřeva i potravinářský průmysl.

Kromě dodávek regálů sem jezdí montéři z Promanu provádět i různé demontáže, přestavby regálů a také servisní prohlídky a opravy, starají se o původní regály. Jedna skupina montérů je nyní v Německu trvale a je plně vytížená.

Zákazníci jsou nároční všude

„Mezi balkánskými zeměmi a západním světem jsou sice určité rozdíly ve způsobu komunikace i uvažování, požadavky a nároky klientů jsou však všude stejné,“ shrnuje své poznatky Pavel Nekut a dodává, že chtějí své sklady levně, kvalitně a také rychle. A právě díky schopnosti pracovat téměř nonstop získává Proman zakázky i ve vzdálenějších zemích, nedávno například v Albánii.

Komplexní řešení skladů, které je bezesporu velkou konkurenční výhodou, v sobě zahrnuje návrh řešení, dodávku regálů a stoprocentní servis. „Důležité je navrhnout sklad tak, aby byl schopen se zákazníkem dále růst. Většina firem se rozvíjí a často se pak stane, že hala začne být malá,“ vysvětluje jednatel. Proman umí regály demontovat, postavit je v nové hale a přizpůsobit je skladování většího objemu materiálu nebo zboží. Regály lze do určité míry nastavovat, popřípadě je od zákazníka odkoupí a dodají mu nové.

Pokud je vybavení skladu poškozeno, zajistí firma opravy, vymění poškozené díly za nové. Zákazník se tedy o regály nemusí starat ani nemusí hlídat termíny pravidelných prohlídek. Pro mnohé je péče o regály součástí dodržení norem ISO.

Co zákazník, to jiné regály

Požadavky jsou často velmi rozličné. Jak na samotnou funkčnost skladu, tak v některých případech i na vzhled a speciální vlastnosti regálů. Převážná většina z nich putuje do výroby nebo skladových hal. Existují však také tzv. archivační regály. Ty kupují nejčastěji různé úřady. Velkou roli pak hraje čistota provozu i estetický dojem.

Někteří zákazníci, zejména z oblasti elektroniky, požadují antistatické prostředí. Speciální regály jsou navrženy pro skladování lisovacích forem. Takový regál musí být mohutný a hodně předimenzovaný, protože lisovací formy jsou těžké a drahé. Regály, které stojí venku, mají speciální povrchovou úpravu. Speciální regály slouží pro rychlý výběr zboží, například pro e-shopy, kdy obsluha jezdí s vozíkem a nebo dává zboží na pás. Specifická jsou i řešení skladů v logistických centrech, kde se kompletuje zboží pro jednotlivé hypermarkety. Správně musí být vyřešeno jak umístění zboží, tak typy regálů, aby bylo vše snadno obsluhovatelné.

Sony, Škodovka i Globus

Koncem loňského roku oslovila Proman firma Sony, která v Česku nyní staví velké distribuční centrum, a požádala o řešení pro uskladnění několika desítek tisíc europalet a přes 100 tisíc kartonů, přičemž uvnitř budou většinou DVD a CD.

„Navrhli jsme spádové regály, kde jsou kartony uloženy za sebou na válečkových lištách v celkové délce pěti metrů. Palety jsou uloženy klasicky, a to do výšky devíti metrů,“ popisuje jednatel. „Nejprve jsme zkoušeli vzorky a různá řešení. Na konci ledna už jsme obdrželi objednávku a letos v první polovině roku jsme sklad stavěli.“

Denním chlebem pracovníků Promanu je například komunikace se Škodovkou, kde se firma podílí na kontrolách a úpravách skladových prostor. Zajímavým úkolem bylo také stěhování skladu firmy Globus, a to za plného provozu. Vše proběhlo ve spolupráci s pracovníky Globusu, zákazník v prodejně nic nepoznal. Pro Globus zajišťuje Proman regály jak pro skladovací zázemí supermarketů, tak i pro velký centrální sklad.

Software se vyvíjí, regály zůstávají

A kam kráčí vývoj? Do oblasti skladování stále více vstupuje automatizace. Rozšiřují se automatizované systémy, lidská práce je nahrazována stroji, různými nakladači a manipulačními vozíky, které jsou přesnější a výkonnější. Některé sklady už jsou plně automatizované, některé jen částečně, rozvíjí se také hlasové ovládání, které navádí člověka do správné uličky a na konkrétní paletové místo. „Elektronizace sice kráčí kupředu, ale zboží bude vždy uloženo v regálech,“ je přesvědčen o budoucnosti své firmy Pavel Nekut.

Text: Vlasta Piskačová

Foto: archiv Promanu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2017 na straně 50-51.

Štítky Německo, skladování

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.