Lukáš Nezdařil: Soumrak globalizace se naší firmy netýká

Text Věra Vortelová Foto archiv TDZ Turn Publikováno

Malí, high-tech, lokální exportéři. „Z globalizace se nám hlava nikdy netočila, a tak nás ani nebolí průvodní jevy jejího doznívání. Základem naší podnikatelské filozofie totiž vždy bylo být zákazníkům po ruce. Příjezd na servisní zásah garantujeme u některých případů nejpozději čtyřiadvacet hodin po nahlášení,“ říká marketingový specialista a synovec zakladatele a spolumajitele brněnské společnosti TDZ Turn Lukáš Nezdařil.

Výrobce a exportér vertikálních a horizontálních soustruhů se hned od svého založení v roce 2006, kdy globalizace procházela zlatým věkem, soustředil na střední a východní Evropu, zejména Rusko. Zakladatel společnosti Petr Bačák, zkušený strojař s dlouholetou profesní kariérou například v ZPS Zlín nebo TOSHULIN, dobře věděl, jak je pro zákazníka důležitý nejen perfektní stroj, ale i rychlý odborný servis.

„Chováme naše zákazníky, kteří od nás berou výrobky nezřídka opakovaně, jako v bavlnce nejen během prodeje, ale po celou dobu fungování stroje. Vnímáme je jako náš velký rodinný klub, který za dvanáct let čítá cca pětasedmdesát členů. Loni si například jeden z nich, který již naše soustruhy vlastní delší dobu, objednal hned několik nových modelů, i když vzhledem k montážní náročnosti produktu musí každý zákazník počítat s několikaměsíční dodací lhůtou,“ vzpomíná na úspěšný Mezinárodní strojírenský veletrh 2017 v Brně Lukáš Nezdařil.

Za perfektní stroje je zákazník ochotný zaplatit adekvátní peníze

Pokles světových cen ropy a zemního plynu a sankce EU vůči Rusku, nejvzdálenějšímu teritoriu z exportního portfolia TDZ Turn, se sice do určité míry promítly i do obchodů s tamějšími firmami, ale Brňáci měli štěstí. Na ruském trhu mají relativně silného a vstřícného partnera, takže se na něm společnosti stále daří. Do Krasnojarsku například putoval největší stroj VLC, který sestavili v brněnských Židenicích: je patnáct metrů dlouhý, deset metrů hluboký i vysoký a váží 120 tun. Dokáže obrábět až třicetitunové kusy o průměru 4,5 metru a až tři metry vysoké.

Ruské zákazníky však oslovily i menší soustruhy řady VSC, jež obohatily nabídkové portfolio Turnu asi před třemi lety. Typ VSC 600 M šel podle Lukáše Nezdařila na loňském MSV bez nadsázky „na dračku“ a mezi zájemci figurovali také partneři z Ruské federace a Polska: „Právě od našich severních sousedů si do budoucna hodně slibujeme. Polský zákazník je však spíše opatrnější, když by měl za kvalitu zaplatit víc. Příznivý signál by mohl přinést nový zákon na podporu inovací a investic do průmyslu, který nedávno podepsal polský prezident Duda.“

Pokles zájmu o své produkty nepocítila firma ani během krize v letech 2008 až 2009, kdy většina výrobců stagnovala nebo to s nimi šlo z kopce. Turn tehdy rozjížděl další projekty, takže mu přibývala práce i další zákazníci.

Na kus řeči na dílně

Pro generálního ředitele a spolumajitele TDZ Turnu Petra Bačáka staršího představuje návštěva výrobního provozu každodenní rituál. Tam prožil dosavadní život a tam je jako doma. Se svými lidmi projedná problémy, zkoukne provoz na vlastní oči a poradí, kde je potřeba.

„Pan Bačák si velmi váží zaměstnanců a záleží mu nejen na jejich odborných předpokladech, ale i lidských kvalitách a schopnosti zapadnout do kolektivu. Všichni se dobře známe. Jako zkušený praktik, který si řadu profesí vyzkoušel na vlastní kůži, se každému pracovníkovi ve vývoji a výrobě maximálně věnuje a předává jim své zkušenosti. Proto máme zejména na těchto úsecích, obsazených specialisty s více než desetiletou praxí, relativně nízkou fluktuaci a jsme i v současné době schopni velice rychle uspokojit naši případnou potřebu po nových pracovnících,“ reaguje Lukáš Nezdařil na můj podiv nad tím, že na svých webových stránkách nenabízejí žádné pracovní pozice.

TDZ Turn se pohybuje na špičce produkčního řetězce. „Vyrábět obráběcí stroje od nejmenších součástek až po jejich oživení je v dnešní době opravdu velmi složité. Není snadné sehnat špičkové obráběče, velmi nákladné jsou výrobní prostředky, měřidla a další technika, složitá je samozřejmě také samotná konstrukce i servis. Kupujeme certifikované komponenty nejvyšší kvality v zahraničí. Jeden z největších dodavatelů je na Tchaj-wanu, od něho nakupujeme asi sedmdesát procent komponentů. Mezi další velké partnery patří především Siemens či PSL, který je členem skupiny ThyssenKrupp, a další velké společnosti. Naše CNC stroje jsou opatřeny řídicím systémem Sinumerik 840D sl, jenž umožňuje aplikaci vlastního PLC systému, který si TDZ Turn vyvinul. Součástí tohoto řídicího systému Siemens je možnost aplikace prvků Průmyslu 4.0,“ dodává Lukáš Nezdařil.

Každý výrobce CNC obráběcích strojů musí mimo jiné řešit, jak v pracovním procesu nakládat s nástroji. V současné době je u karuselů VLC samozřejmostí automatická výměna nástroje umístěného v zásobníku mimo pracovní prostor. Technici Turnu tohoto know-how využili při vývoji nové série vertikálních soustruhů série VSC a zásobník umístili mimo pracovní prostor, což rozšířilo rozměrové možnosti obrábění. V této kategorii jsou proto stroje VSC od brněnské firmy prakticky unikátem. Další velkou výhodou je využití křížového ložiska u některých strojů typové řady VSC, obvyklé jen u strojů řady VLC. To strojům nejen dodává na stabilitě, robustnosti, ale i na jedinečnosti.

Soustruhy kategorie VSC, VLC a horizontální soustruhy HLM a HLC se staly mimořádně žádaným zbožím na loňském MSV v Brně. Svým zákazníkům firma dodává asi patnáct takových strojů ročně. Na letošním MSV 2018 potkáte TDZ Turn na novém místě, a to na stánku číslo 098 v pavilonu P. Návštěvník se dočká hned dvou vystavených exponátů. A to stroje VLC 1600+C a vyšperkovaného zástupce série VSC. „Srdečně vás na náš stánek zveme, uvidíte všechny naše letošní novinky,“ uzavírá Lukáš Nezdařil.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv TDZ Turn

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2018 na straně 56-57.

Štítky Strojírenství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.