Róbert Harman: S Indy si vycházíme vstříc

Text Věra Vortelová Foto archiv Zetor Tractors Publikováno
thumbnail Indie

„Traktory z bývalého Československa jsou v Indii k vidění dodnes. Mezi lety 1961 až 1987 tam Zetor vyvezl přes 21 tisíc kusů a dalších více než 60 tisíc traktorů bylo v Indii vyrobeno licenčně ve společnosti HMT. Indové na nich vždycky oceňovali jednoduchost, snadnou obsluhu a dlouhou životnost,“ říká Róbert Harman, předseda představenstva Zetor India Private Limited.

Tato dceřiná společnost Zetoru působí v indickém Čandígarhu od roku 2014 a stará se o posílení pozice značky v této oblasti. „Indie jako místo pro sídlo společnosti byla vybrána proto, že má velmi dobré vazby a propracované logistické kanály na státy Asie i Afriky, tedy na trhy s nižšími emisními předpisy. Významnou roli hrálo i geografické umístění Indie, jež se nachází v pomyslném středu oblasti působnosti nové pobočky,“ poznamenává Róbert Harman a upřesňuje: „Nové stroje jsou vyráběny v Indii ve spolupráci s místním výrobcem traktorů. Jedná se o zavedenou společnost s dlouholetými zkušenostmi, která splňuje přísná evropská kritéria kvality. Naším cílem je mít v této destinaci k dispozici produkt, který je cenou, jednoduchým provedením a obsluhou konkurenceschopný v asijských a afrických podmínkách.“

Stroje na míru

Požadavkům cílových trhů odpovídá struktura produktového portfolia, jež zahrnuje rozšířenou nabídku. Vedle již známých modelových řad Utilix, Major, Proxima a Forterra nabízí společnost i řadu nesoucí označení Zetor Global Range. Jde o pět typů jednoduchých mechanických traktorů ve výkonnostním spektru od 50 do 90 koní. Jsou k dispozici jen pro zákazníky na trzích, kde jsou v platnosti nižší emisní normy, tedy mimo Evropu a Severní Ameriku.

Traktory této modelové řady jsou vybaveny tříválcovými a čtyřválcovými motory a zákazníkům přinášejí ideální kombinaci síly a výkonu a nízkých provozních nákladů se snadnou údržbou. Jednoduchý design strojů a jejich konstrukce umožňují snadný přístup ke všem částem traktoru, což dovoluje obsluze snadnou údržbu. Traktory jsou nabízeny v cabrio verzi a disponují stříškou, která chrání před sluncem a deštěm. „Stroje se vyznačují hlavně nízkou pořizovací cenou a nízkými provozními náklady, což jsou klíčové aspekty, které zákazník v Asii a Africe primárně zvažuje, když nové stroje kupuje,“ shrnuje Róbert Harman.

Za téměř 75 let prodáno 1,3 milionu zetorů do 136 zemí

Výrobní portfolio a exportní pokrytí společnosti Zetor Tractors, jejímž vlastníkem je od roku 2002 slovenský holding HTC, jsou však daleko širší. Značka Zetor zahrnuje osm modelových řad od 20 do 170 koní. Vyšší výkonové kategorie zastupuje Zetor Crystal a Zetor Forterra. Jsou určeny pro střední a velké farmy, rostlinnou výrobu, vhodné k agregaci s různými zemědělskými stroji a k dopravě. Zetor Proxima, jeden z nejoblíbenějších modelů mezi zákazníky, se využívá zejména pro práci v zemědělství, lesnictví a v komunálních službách a Zetor Major je předurčen k agregaci se zemědělskými stroji i pro přepravu nebo pro komunální služby.

V roce 2018 portfolio rozšířily řady Zetor Utilix (40–50 koní) a Zetor Hortus (60–70 koní), o rok později Zetor Primo (15–20 koní) a Zetor Compax (25–40 koní). Jde o nižší výkonové kategorie traktorů využívané zejména při letní a zimní údržbě obcí, firemních areálů, sportovišť a v zahradnictví (Primo, Compax) a také pro práci v komunálních službách, v parcích nebo na malých farmách (Utilix, Hortus).

Vývoj zůstal doma

Výrobní kapacita společnosti, která v České republice zaměstnává více než 450 pracovníků, je soustředěna v Brně-Líšni. Vývoj probíhá ve vlastním brněnském centru a zaměřuje se na rozšíření modelových řad s vyššími výkony a na inovace a modernizace stávajících modelů.

Společnost rovněž vyrábí a prodává převodovky, traktorové komponenty a samostatné čtyřválcové motory, a to až do emisního řešení Stage V. Motory Zetor se vyznačují stálým výkonem a úspornými provozními náklady, což potvrdilo několik testů provedených nezávislými odbornými institucemi. Firma poskytuje také služby v oblasti servisu a prodeje náhradních dílů a je schopná zajistit dodání žádaných komponentů po celém světě.

Další asi stovka lidí pracuje v šesti zahraničních společnostech po celém světě, z nichž jedna se nachází právě v Indii. Pětaosmdesát procent produkce Zetoru jde na export do více než 40 zemí po celém světě.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv Zetor Tractors

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2020 na straně 42-43.

Štítky Indie, Strojírenství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.