Jak se textilní tradice znovu do Jeseníku vrátila

Text Jana Jenšíková Foto Archiv Tex Trading Cavaliere Publikováno
thumbnail Švédsko

V jesenické textilce, která fungovala šedesát let, se na jaře 2010 zastavily stroje. Důvodem byl krachující mateřský podnik OP Prostějov a jeho platební neschopnost. Více než tři stovky lidí tak ze dne na den ztratily práci. V kraji, kde sehnat novou není zdaleka lehké.

Jesenické švadleny a krejčové jsou široko daleko známé svou zručností a precizností. Vyráběly například pro švédskou značku Cavaliere, která byla s jejich produkty velmi spokojena. Právě její majitel Jan Frick se rozhodl, že krachující fabriku koupí a provoz obnoví. A získá tak pod kontrolu kvalitu výroby, kterou předtím zajišťoval v kooperaci například v Turecku nebo Číně. Trvalo však víc než dva roky, než se výroba v Jeseníku mohla znovu naplno rozjet.

Kvalita na prvním místě

„Nejprve jsme začali rekonstruovat budovu, což obnášelo úplně všechno, od výměny oken, systému vytápění, elektřiny a plynu. Jen rekonstrukce samotná nám trvala několik měsíců, potom jsme instalovali stroje zpátky a optimalizovali činnosti v továrně. Investovali jsme do nákupu několika nových strategických strojů, které měly za cíl vylepšit kvalitu produktů, a vedle toho jsme také prodali ty stroje, které jsme už nepotřebovali,“ vzpomíná dnešní majitel jesenické textilky Jan Frick.

„Obnovená výroba se znovu rozjela letos v lednu. Od té doby máme každý druhý týden na pracovišti italského výrobního specialistu. Cílem je dosáhnout vysoké kvality oděvů a také optimalizovat všechny činnosti. Výrobní kapacita roste každým týdnem a už teď jsme blízko dosažení našeho prvního cíle, co se týče výkonnosti. Díky tomuto kroku jsme také změnili výrobní technologii z německého systému na systém italský, což bylo výzvou pro všechny zaměstnance. Již nyní ale držíme vysokou úroveň kvality, a to jsme stále na počátku celého procesu; to nám dodává víru, že za několik měsíců již budeme mít velmi pěkný výstup,“ konstatuje s hrdostí Jan Frick.

Plány jsou ambiciózní

Dnešní kapacita výroby umožňuje produkovat přibližně polovinu z celkových potřeb firmy Cavaliere. A jaký je plán? „Jeseník by se měl stát pro Cavaliere výhradním dodavatelem obleků, sak a kalhot, včetně módních výrobků,“ představuje vizi majitel společnosti a dodává, že mimo to projevují o výrobu v Tex Tradingu zájem i další firmy, což by mohla být další cesta rozvoje.

„Začali jsme vyrábět s přístupem ‚kvalita, a nikoli kvantita‘, což mělo za následek relativně pomalý start, ale jsme přesvědčeni, že právě takto by se měla podobná továrna vystavět. Až budeme mít kvalitu, můžeme přidat na kvantitě,“ usmívá se s tím, že otázka, jaké činnosti by měly dominovat na centrále ve Švédsku a co se může dělat v Tex Tradingu, pokud jde o vzory, nákup a podobně, zůstává stále otevřená.

„Důvodem, proč jsme chtěli mít svou vlastní výrobu, bylo, že chceme být co nejvíc flexibilní. Měli bychom být schopni rychle reagovat na očekávání zákazníků, na módní trendy a unikátní produkty. Můžeme být také flexibilní v prioritizaci výroby a takto také snížit zásobu konfekčních oděvů. A v neposlední řadě můžeme lépe kontrolovat kvalitu a náklady,“ pochvaluje si investici Jan Frick.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2013 na straně 58—59.

Štítky Oděvní průmysl, Švédsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.