V novém roce važte svá slova

Text Jana Jenšíková Foto Marek Jenšík Publikováno

Už se to blíží a zdá se, že skutečně neodvratně. S prvním lednem vstoupíme nejen do roku 2014, ale budeme hrát podle nových pravidel, která se dotknou každého z nás, ať už podnikáme nebo jsme „jen“ občanem této země. Čekají nás přes tři tisíce paragrafů a okolo šesti tisíc nových pojmů. Nový občanský zákoník má své obhájce i odpůrce. Pokusili jsme se o nestranný pohled s tím, že už stejně nezbývá nic jiného, než jej přijmout jako fakt. O tom, co přináší podnikatelům, jsme si povídali s pražským advokátem Petrem Kvapilem, jedním z majitelů advokátní kanceláře Kvapil & Šulc.

Nyní je již na odklad pozdě

Pane Kvapile, můžete prozradit, zda patříte k odpůrcům, nebo k obhájcům nové normy?

Dnes už patřím spíše k obhájcům, nicméně jsem byl zastáncem toho, aby se účinnost nového občanského zákoníku o rok posunula, protože by byl čas ještě doladit některé problémové záležitosti v něm obsažené. Nesouhlasím však s nekončící diskuzí o odkladu měsíc před vstupem v účinnost, to nepřispívá k právní jistotě. Nyní je již na odklad pozdě, nemálo podnikatelů má už revidované smluvní vzory či upravené společenstevní dokumenty. V tuto chvíli je skutečně třeba směřovat úsilí k 1. 1. 2014.

Jaké jsou například problémové záležitosti nové úpravy?

Hodně se mluví na téma obchodních korporací. Když budete podle nové normy někoho zmocňovat, musí být plná moc udělena ve stejné formě, která je vyžadována pro právní jednání, k němuž se plná moc vztahuje. To však v praxi například znamená, že pokud je jediný společník společnosti dlouhodobě v zahraničí, bude muset kvůli změně společenské smlouvy vyžadující formu notářského zápisu přijet do ČR, aby formou notářského zápisu udělil plnou moc svému zástupci. To považuji za paradox.

Nebo jiný příklad: dnes zákon stanoví, že pokud manžel nabude obchodní podíl ve společnosti, stává se tento podíl součástí společného jmění manželů. Ovšem nezaloží to právo manželky na to, aby se stala automaticky společnicí. Nový občanský zákoník tu druhou část normy vypustil, což znamená, že by se tisíců společností, kde figuruje pouze jeden z manželů, mohlo týkat, že se jejich manželka či manžel může automaticky stát společníkem. Autoři tento výklad sice popírají, ale podle mého názoru je to otázka velice sporná a bude se muset vyladit tzv. za pochodu.

Podobných diskutabilních věcí tam bude asi víc. Vždyť vezměme už to, že někdo mluví o novém občanském zákoníku jako o novele, jiný o největší změně za posledních dvacet let, jiný uvádí, že je to největší změna v legislativě za  posledních šedesát let. Ani v tom není jasno. Jaký je váš názor?

Vidím to tak, že od prvního ledna začne platit právo, které navazuje na tradiční evropské kontinentální právo, jež v našich končinách platilo do padesátých let minulého století. Tedy konkrétně na dvě stě let starý rakouský všeobecný občanský zákoník, který je dodnes platnou normou v Rakousku a Lichtenštejnsku, samozřejmě se zohledněním současného stavu naší společnosti. Nový občanský zákoník se u některých institutů inspiruje rovněž jinými vyspělými kodexy soukromého práva, například švýcarskou úpravou či velmi dobře hodnoceným zákoníkem kanadského Quebeku. V každém případě nás čeká největší změna za šedesát let.

Čeká nás hodně změn?

V této otázce se odborníci dělí v podstatě na dvě skupiny. Většina z autorů rekodifikace říká, že změn není až tolik, mnoho se toho nestane. Na druhé straně jsou kritici, kteří říkají, že se mění absolutně všechno a budeme se potýkat s milionem problémů… Já sám nedokážu říct, co a jak se bude odehrávat, co všechno změny v první moment přinesou. Každopádně je třeba je nebrat na lehkou váhu a zejména majitelé firem by se se zásadními novinkami, kterých je opravdu požehnaně, měli podrobně seznámit.

První krok

Co byste jim doporučoval, aby udělali nejprve?

V první řadě by měli věnovat pozornost svým zakladatelským dokumentům. Nová právní úprava jim ukládá, aby je sjednotili nejdéle do šesti měsíců od nabytí účinnosti zákona o obchodních korporacích. I když jim zákon dává tuto půlroční lhůtu, doporučuji, aby neotáleli a řešili to co nejdříve. Minimálně by měli své společenstevní dokumenty nechat alespoň posoudit svými právníky již před koncem letošního roku. Jejich stávající dokumentace může totiž vzhledem k nové úpravě zakládat některé po 1. lednu fakticky neřešitelné situace. Zde poukazuji zejména na možnost změnit společenskou smlouvu rozhodnutím valné hromady. Pokud toto právo není valné hromadě svěřeno stávajícími dokumenty, což explicitně být nemusí, bude po 1. lednu možné společenskou smlouvu změnit pouze se souhlasem všech společníků, nikoliv již rozhodnutím valné hromady. U větších či rozhádaných společností tak vznikne prakticky neřešitelný problém. Stejně tak je třeba věnovat pozornost stávajícím smlouvám.

Možná, že ještě někteří doufají, že se platnost nové normy posune.

Troufám si říct, že na 99 % k tomu nedojde. Doporučuji přestat spoléhat na odložení účinnosti rekodifikace a nechat svou společenstevní a smluvní dokumentaci posoudit a revidovat odborníky. Velice prospěšné může být i seznámení se s některými novými instituty, a to nejen z oblasti smluvního práva či práva nemovitostí. Jejich znalost může podnikatelům velmi pomoci. Naopak pokud je nebudou znát či umět využívat, mohou na ně i z ekonomického hlediska velmi doplatit. My například pořádáme pro naše klienty prezentace, kdy se je snažíme na novou situaci co nejlépe připravit.

Čeká nás největší změna za šedesát let.

Mohou vás vzít za slovo

V čem tedy může nová právní úprava podnikatelům život usnadnit?

Tak například se jako pozitivum hojně uvádí, že k založení společnosti s ručením omezeným už nebudete potřebovat 200 tisíc korun, jako tomu bylo dosud, ale stačí pouze symbolická jedna koruna. Osobně to sice chápu spíš jako populistické opatření, ale připouštím, že v některých situacích může skutečně pomoci rozvoji podnikání. Jako další plus ve vztahu k podnikání vidím posílení smluvní volnosti a snížení požadavku na formálnost, tzn. Ulehčení situace, pokud jde o uzavírání smluv a udržení platnosti smluv i přes jejich některé formální nedostatky či širší možnost zhojení těchto nedostatků.

Jak tomu máme rozumět?

Stávalo se, že podnikatel uzavřel smlouvu v dobré víře, poskytl z ní plnění – a druhá strana pak smlouvu z nějakého důvodu rozporovala, mnohdy účelově.

To asi zažila většina podnikatelů, že uzavřeli obchodní smlouvu, a když mělo dojít na placení, obchodní partner se jim vysmál s tím, že smlouva je cár papíru.

Vidíte a tohle už bude velmi omezeno. Absolutní neplatnost smlouvy bude naprosto výjimečná. Pokud byste uzavřeli smlouvu a na něco při tom zapomněli, například by tam nebyla dohoda o výši úplaty za dodané zboží, zákon přichází s tím, že se použije úplata, která je v tom případě obvyklá. Smlouva tedy nebude neplatná, vyřeší se to. V některých případech je v této souvislosti posílena úloha soudů, které budou nalézat a určovat spravedlivé řešení.

A když už jsme u smluv, rozšiřují se případy, kdy nemusíte mít písemnou smlouvu. I zde však bude třeba velké obezřetnosti, neboť zákon zavádí například institut písemného potvrzení uzavřené smlouvy, což prakticky znamená, že pokud smlouvu uzavřete ústně, může jedna ze stran následně zaslat druhé písemné potvrzení, ve kterém zachytí obsah ujednání. Pokud takové potvrzení obsahuje odchylky od původní dohody, avšak vy je neodmítnete, bude platit smlouva s odchylkami uvedenými v potvrzení.

Prostě si jen tak řekneme, že jsme uzavřeli obchod, a je to?

Ano, i když to už bylo v určitých případech možné i teď. Ale dosud to třeba nešlo, když jste podstupovala pohledávku. Teď to lze, i když bude v hodnotě několika milionů. Sám však budu svým klientům doporučovat, aby ve většině případů raději uzavřeli písemnou smlouvu. I vzhledem k tomu, co jsem již zmínil.

Napadá mě, že z toho vyplývá ještě jedna věc: pozor na to, co řeknete a co napíšete třeba do e-mailu. Mám pravdu?

Ano, i formou e-mailu bude možné uzavřít důležité smlouvy. Manažeři si musejí dát pozor na to, jak se vyjadřují, a doslova vážit svá slova. V tomto případě doporučuji, aby navštívili svého advokáta, který jim přednastaví e-mailovou korespondenci. Velmi jednoduchými opatřeními lze předejít velkým škodám a nedorozuměním.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na pravidelná setkávání v nové rubrice Právní rádce, kde se budeme podrobněji věnovat některým dalším změnám vyplývajícím z nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2013 na straně 60—61.

Štítky Právo, Nový občanský zákoník, Zákon o obchodních korporacích

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.