Filip Dvořák: Do Kalifornie mě vyhnala kanadská zima. Dnes je mým druhým domovem

Text Jana Jenšíková Foto archiv Filipa Dvořáka Publikováno
thumbnail USA

Vědec a matematik Filip Dvořák chce být u toho, až se kompozitní AI dostane z akademické půdy do praxe a povede se dosud teoretické modely komerčně využít. Kvůli tomu založil nejprve v USA a pak v Česku společnosti Filuta AI, která plánuje být mezi prvními, kdo dosud teoretické modely zavedou do života firem a veřejné správy. Do Kalifornie se dostal během vědecké a podnikatelské kariéry hned dvakrát, nejprve jako stážista v Googlu a pak jako výzkumník ve Stanford Research Institute (SRI).

Jak to tedy bylo s tím kanadským mrazem a stěhováním do Kalifornie?

Jako doktorandský student, který je pro akademický svět nejlevnější a má největší potenciál a nadšení pro kreativní práci při řešení problémů, jsem se dostal nejprve do výzkumného centra ve Francii. Výsledky mé práce zaujaly Google v Kalifornii natolik, že jsem do něj odešel na stáž. To byla Kalifornie poprvé. Doktorát jsem dokončil v rámci Microsoft Research v Dánsku. Pak jsem vyzkoušel akademickou kariéru na kanadské University of Toronto, kde jsem v AI týmu působil tak dlouho, než mě zima vyhnala za sluncem a teplem do Kalifornie. To byl okamžik, kdy jsem získal grant v PARC, dnes známém pod názvem Stanford Research Institute (SRI), dříve Palo Alto Research Center.

Ovlivnilo tak slavné prostředí vaši práci a zkoumání?

SRI je součást univerzitního prostředí Stanford Research Parku. Byla to pro mě skvělá laboratoř, která si užívala kombinaci univerzitního zázemí s industriálními aplikacemi. Sám jsem tam přišel v okamžiku, kdy se nám podařilo získat grant ve výši několika milionů dolarů od ARPAI, což je agentura pro výzkum pokročilých projektů pro energetiku. Ve vědeckém týmu jsem vedl část AI.

Co bylo cílem vašeho projektu?

Cílem bylo zvýšit v Los Angeles prostupnost dopravy. Díky našemu řešení se podařilo snížit čas řidičů v husté automobilové dopravě o devět procent. Byl to skvělý výsledek, který mohli zaznamenat všichni. Naši aplikaci pak začala používat i další americká města. Pracoval jsem v rámci týmu i na grantech obranné agentury DARPA a některých dalších projektech.

V čem je podle vás největší přínos SRI?

SRI je úžasný v tom, že jako jeden z nejexkluzivnějších výzkumných institutů v USA a možná i na světě zůstal institucí, která se těší napříč Spojenými státy velké přízni. Projevovalo se to třeba i důvěrou, kterou jsme měli, a volností v tom, pro koho chceme profesorské vízum v rámci naší vědecké práce.

Bylo zajímavé působit v místech, kde vznikla většina technologií, které definují současnou IT společnost. V místě, kde se třeba navrhovala první počítačová myš, odkud se posílal první e-mail…

I z Česka lze vyvíjet produkt celosvětového dopadu.

Dají se zkušenosti z vědecké laboratoře Stanfordovy univerzity nějak přenést do vaší práce v Česku?

Z Googlu i SRI jsem si odnesl kromě inspirativních profesionálních impulzů i respekt k pracovnímu nasazení, který se v některých aspektech snažím převést také do fungování Filuty AI v České republice. Chci, aby náš velmi seniorní tým vědců a programátorů měl co nejvíce prostoru pro co největší kreativitu. Pochopil jsem například, že lidé mají mít maximální pohodlí, že jim musíme vytvořit podmínky pro co nejjednodušší život. Potřebujeme omezit tlak, který vzniká při řešení drobných rozhodnutí, aby mohli být kreativní a měli prostor soustředit se na řešení důležitých otázek. V podmínkách ČR to není běžné, ale setkávám se s velmi pozitivní odezvou od svých kolegů.

Mám respekt ke spolupracovníkům a snažím se jim vytvořit co největší prostor pro kreativitu.

Vracíte se do USA a do Kalifornie často?

Ano, Filuta AI je původně americká společnost. Po celých Spojených státech máme hned několik poboček. Pravidelně navštěvuji naše americké klienty a své kolegy a přátele. Dá se říct, že Kalifornie a USA se staly mým druhým domovem.

Přesto jste se ale vrátil se svým podnikáním domů, do Prahy…

V české kultuře jsem se narodil a vyrostl. Z hlediska kompatibility ve vztahu představuje stejné kulturní zázemí partnerů výrazně méně třecích ploch a samotnou kvalitu života si lze v Česku nastavit na úroveň srovnatelnou se západním světem. Z hlediska pracovního dnes žijeme v době dominance technologií, kdy i z Česka lze vyvíjet produkt celosvětového dopadu a Česká republika vždy oplývala technicky nadanými kreativními lidmi. Filuta byznysově roste na evropském i americkém trhu, příští rok plánujeme trojnásobný růst vývojové kapacity v ČR, škálování prodeje na americkém trhu, rozšiřování patentového portfolia a navazování partnerství s globálními konzultačními společnostmi. Máme velké plány.

Za rozhovor děkuje Jana Jenšíková

Foto: archiv Filipa Dvořáka

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2024 na straně 50-51.

Štítky Rozhovory, Profiliga firem, Nové technologie, Věda a praxe, USA, Kalifornie, Ai

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.