Jiří Halousek: Programovat jsem se naučil sám od sebeChtěl jsem dobrou práci

Text Jana Jenšíková Foto Archiv IRESOFT Publikováno

Jiří Halousek je narozen ve znamení Berana a sám přiznává, že je velmi cílevědomý, ctižádostivý a perfekcionista. Právě tyto vlastnosti ho před třinácti lety dovedly k nové profesi a k tomu, že v jednadvaceti s dalším společníkem začal podnikat. „Myslím, že všude okolo nás je spousta příležitostí a jen stačí po těch správných sáhnout,“ říká ředitel a jednatel softwarové společnosti IRESOFT a autor všech inovací, které tvoří charakter produktů firmy.

Neznám slovo nejde

Ty začátky mě zajímají. Jak se může někdo sám naučit programovat? Znamená to, že jste tento obor nestudoval?

Byl jsem v prváku na Fakultě elektrotechnické VUT v Brně. Tenkrát jsem jako začínající student vlastně nevěděl, co od života chci. Těšil jsem se na pět let bezstarostného studentského života. Že budu programátorem, mě ani nenapadlo. Tehdy přišel kamarád, který mi vykládal, jak má strašně moc práce a že kdybych uměl programovat, tak by pro mě práci měl. V kanceláři a dobře placenou. Já si tehdy přivydělával na brigádách ve fastfoodu za třicet korun na hodinu. To pobíhání okolo hamburgerů mě motivovalo k rychlé změně.

Takže jste se prostě z vlastní iniciativy naučil programovat?

Ano, během několika měsíců, sám od sebe, z knížek, které jsem sehnal. Když si něco vezmu do hlavy, tak za tím jdu a dosáhnu toho. Vůbec si nepřipouštím, že by to nešlo. Nejenže jsem se to naučil a začal programovat, ale začalo mě to i bavit. Tehdy jsem si ještě neuvědomoval, nakolik mi to změní život. Začal jsem se tomu věnovat víc než škole. Místo přednášek jsem obchodoval a dělal podporu zákazníkům, po nocích jsem programoval. Mezitím jsem samozřejmě pokračoval ve studiích na vysoké, abych měl potřebnou kvalifikaci a titul. Studentský život, na který jsem se předtím těšil, byl pryč.

Na čem jste s kamarádem pracovali?

Programovali jsme docházkový software, který zpracovával a vyhodnocoval docházku zaměstnanců, a měli jsme s tím velký úspěch. Největším motorem pro mě bylo, že jsem software nejen programoval, ale také ho prodával a instaloval u klienta. Viděl jsem, jak zákazníkům skutečně pomáhá, jakou z něj mají radost. To bylo pro mě obrovskou motivací věnovat tomu další energii. Odnesl jsem si z té doby do podnikání užitečnou zkušenost, že čím blíž je programátor klientovi, tím je motivovanější.

Od živnosťáku k firmě

Firmu jste pak založili ještě během studií. Pořád jste se věnovali docházkovým systémům?

Ano, na počátku jsme byli dva a dělali pouze docházkové systémy. Dneska už nabízíme jejich čtvrtou generaci, ovlivněnou moderními trendy – biometrií. Máme v nabídce velmi zajímavé biometrické řešení docházky Alveno Biometrix jen za 17 tisíc, což je cena, kde konkurence nabízí ještě řešení na čipy. Přes docházkové systémy jsme se postupně dostali k informačním řešením pro sociální služby (domovy pro seniory, pozn. red.), což se stalo dalším významným směrem našeho podnikání.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2013 na straně 48—50.

Štítky Young business, Informační technologie, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.