Největším zlem pro firmu není ten největší „brblal“

Text Lucie Spáčilová Foto archiv Performia Publikováno

Chodí a brblají, dělají drama z každé změny a nezřídka šíří „blbou náladu“. Existují zaměstnanci, kteří jsou prostě nepříjemní. Ale i přesto nejsou těmi, kteří jsou pro firmu opravdovým nebezpečím. Vedle nich totiž existuje speciální typ lidí, kteří dokáží bez povšimnutí i dlouhé roky doslova ničit lidi kolem sebe a firmy, v nichž pracují. Jsou to takzvaní brzdiči a průměrně jich bývá v jakékoli skupině dvě a půl procenta.

Asi vás nepřekvapí, že to, že někdo organizaci vůbec nepomáhá, ale naopak ji brzdí, zákonitě nesouvisí s výškou jeho IQ. V tomto případě je vysoká inteligence spíš na škodu. Takový brzdič může mít mnoho dovedností, ale vytváření hodnotné produkce a reálné pomoci mezi ně nepatří.

I brzdič má talent

Jaké vlastnosti jsme v praxi u brzdiče pozorovali? Velmi snadno vidí souvislosti a chápe, co musí udělat, aby dosáhl svého. Typické je pro něj skryté manipulativní chování s cílem věci komplikovat nebo úplně zastavit. Stejně tak má talent vytvářet dojem spřízněné duše, loajálního pracovníka a nepostradatelného odborníka. Ve skutečnosti je to však jen maskování kupy nedokončené práce, pod koberec zametených problémů a zákeřné snižování autority vedení.

Mimo to umí v rámci firmy poštvat lidi proti sobě navzájem. Udržuje spory stále živé a přitom na všechny působí tak, že všem jen a jen pomáhá. Jeho záměry jsou však opačné. Chápe, že když lidé nebudou schopni kooperovat mezi sebou, firma bude zavalená interními problémy a na ty vnější už nezbude tolik energie.

I když se často tváří jako specialista, jeho osobní pracovní výsledky jsou žalostné. Ale protože i ty maskuje, není to úplně snadné odhalit. Jeho přítomnost není pouze o nulovém přínosu, ale o destrukci jako takové. Díky své hře dokáže dlouhodobě omamovat lidi v nejvyšším vedení, kteří nad ním často drží ochrannou ruku, a tím mu umožňují ještě efektivněji škodit.

Za brzdičem zůstává poušť

A co můžete pozorovat v brzdičově okolí? Velmi demotivované kolegy. Hlavně pokud tuší, že tato osoba věci spíše brzdí, a přesto má velkou podporu vedení. Pokud se někde dlouhodobě toleruje nízká produkce nebo přímo destrukce, pracovití lidé odcházejí nebo demotivovaně rezignují. Vedení firmy by v takovém případě nemělo utrácet čas a peníze za teambuildingy, na místě je spíš odhalení brzdiče.

Dlouhodobé problémy s obsazením některých pozic ve firmě mívá také na svědomí tato osoba. Stačí když nováčka náhodně potká v kuchyňce a po lehkém, na oko neškodném rozhovoru do něj zasadí červíka pochybnosti. Nedělá to přímou kritikou firmy, spíše ho „uvádí do obrazu“, tedy potenciální kolega může mít pocit, že mu chce opravdu pomoct. Ale narážky, překroucené pravdy i přímé lži udělají svou práci. Nováčci se raději rozhodnou jít jinam.

Brzdič kolem sebe mimo jiné velmi rád vytváří dojem absolutní nepostradatelnosti. Buduje si tak velmi pevné a bezpečné postavení, a i proto má tendenci nesdílet s nikým své pracovní know-how. Jeho okolí je často dost překvapeno, jak jednoduchá nebo dokonce žádná práce za tou velkou bublinou byla.

Jak jej odhalit?

Existuje hned několik důkazů. Jedním z nich je neexistující reálná produkce. To však můžete pozorovat pouze v případě, že sledujete pracovní výsledky a hodnotnou produkci nejen na jednotlivých odděleních, ale také u konkrétních jednotlivců.

Pokud někde měření výsledků právě zavádíte, bude brzdič rozhodně proti. Nikoli přímo, bude nabádat ostatní, aby se proti takové věci postavili.

Další možností, jak takového člověka odhalit, je vyšetřování nelogických situací, k nimž ve firmě dochází. Zde fungujete jako nezávislý vyšetřovatel, který se musí oprostit od všech sympatií a antipatií, nedělat urychlené závěry a získávat odpovědi na další a další otázky.

A konečně už při výběru partnera k podnikání nebo jakéhokoli zaměstnance je dobré mít možnost zjistit, s kým máte tu čest. To, že je někdo příjemný na pohovoru, ještě neznamená, že bude fajn parťák. Protože ke zničení toho, co jste roky pracně budovali, stačí klidně i jediný neodhalený brzdič.

Text: Lucie Spáčilová

Foto: archiv Performia

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2020 na straně 73.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.