Články autora: Jaroslav Veis

Robot, the most famous Czech, celebrates 100 years

thumbnail

In 1920, thirty years old Karel Čapek, an emerging literary star of the newborn Czechoslovakia, was thinking about a new play for the National Theater in Prague. Its heroes would be "artificial workers" or "living and intelligent working machines". When he racked brains how to name them, first he came up with Labors. However, he was not entirely satisfied. He shared his doubts with his older brother. Josef Čapek was a respected painter, they had already written a few things together, so Karel often took his advice. "'Name them Robots,' the painter muttered with a brush in his mouth and continued to paint. "And that was it," Karel Čapek himself later described it.

číst celý článek

Nejslavnější Čech slaví sté narozeniny

thumbnail

Píše se rok 1920 a Národní divadlo chystá po úspěchu komedie Loupežník další premiéru třicetiletého Karla Čapka, literární hvězdy čerstvě zrozené Republiky československé. Jejími hrdiny mají být „umělí dělníci“ či „živé a inteligentní pracovní stroje“. Když uvažoval, jak je pojmenovat, napadlo ho zprvu, že by to mohli být laboři, ale moc se mu to nelíbilo. Řekl o tom staršímu bratru malíři Josefovi, se kterým už pár věcí společně napsali, takže na jeho názor hodně dal. „‚Tak jim říkej roboti,‘ mumlal malíř se štětcem v ústech a maloval dál. A bylo to,“ popsal to později sám Karel Čapek.

Štítky robot, Robotizace, USA

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.