Články se štítkem: Robotizace

Nejslavnější Čech slaví sté narozeniny

thumbnail

Píše se rok 1920 a Národní divadlo chystá po úspěchu komedie Loupežník další premiéru třicetiletého Karla Čapka, literární hvězdy čerstvě zrozené Republiky československé. Jejími hrdiny mají být „umělí dělníci“ či „živé a inteligentní pracovní stroje“. Když uvažoval, jak je pojmenovat, napadlo ho zprvu, že by to mohli být laboři, ale moc se mu to nelíbilo. Řekl o tom staršímu bratru malíři Josefovi, se kterým už pár věcí společně napsali, takže na jeho názor hodně dal. „‚Tak jim říkej roboti,‘ mumlal malíř se štětcem v ústech a maloval dál. A bylo to,“ popsal to později sám Karel Čapek.

Štítky robot, Robotizace, USA

číst celý článek

Robotické centrum jako cesta k vyšší přidané hodnotě

thumbnail

To, že jsme někdy z hlediska průmyslu nazýváni německou provincií, není jen hořkosladká nadsázka, ale do značné míry realita. Navíc provincií, do které tradičně nesměřují zakázky s vyšší přidanou hodnotou, jde spíš o výjimky. Z naší strojírenské zkušenosti se výroba s přidanou hodnotou z Německa do Česka zadává zpravidla jen v případě velké obtížnosti a složitosti, při nutnosti vysoké investice lidského kapitálu, nebo jde-li o zakázky na díly, s nimiž si u našich západních sousedů příliš nevědí rady a nechtějí se řešením zabývat. Etablovat se v této oblasti je tak jedna z cest, jak dosáhnout na zakázky s vyšší přidanou hodnotou, ale je třeba si přiznat, že stojí extrémní úsilí.

Štítky Strojírenství, Robotizace, Inovace, Německo

číst celý článek

Digitální továrna na MSV v BrněVydejte se po digitální stezce

thumbnail

„Letos bude hlavním tématem digitální továrna, byť ve znaku MSV jsou stále ozubená kolečka,“ sdělil nám hned v úvodu naší návštěvy Jiří Kuliš, generální ředitel akciové společnosti Veletrhy Brno. Digitalizace průmyslu se na Mezinárodním strojírenském veletrhu objeví poprvé v ucelené formě. Návštěvníci tak budou mít možnost pochopit principy pokročilé digitalizace výroby a poznat jednotlivé výrobky, nástroje a řešení.

Štítky MSV, digitalizace, Robotizace

číst celý článek

1984 na steroidech: Svět se (z)měníLíbit se nám to asi nebude

thumbnail

Život se v roce 2054 bude v mnohém podobat temné vizi, kterou nabízejí filmy jako Blade Runner. Chudá většina bude stále častěji utíkat za štěstím do virtuální reality, zatímco ultrabohatí budou mít takřka neomezené možnosti. To vše v důsledku environmentální degradace, migrace, rostoucího vlivu autoritářských mocností a dalších megatrendů, které je možné sledovat už dnes, shodli se v rámci diskuze pořádané platformou Alter Eko hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka a autor sci-fi Ondřej Neff.

Štítky digitalizace, Robotizace, Alter Eco

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.