Bohatá kráska Argentina

Text Milan Harmáček Foto Thinkstock.cz Publikováno
thumbnail Argentina

Argentinská kráska hovoří španělsky, ale je to Italka, která si myslí, že má status Britky, a chová se jako Francouzka. Vzbuzuje pozornost, a tak se snad i zákonitě dostává do situací, které sice nejsou úplně standardní, ale nakonec se z potíží úspěšně a s grácií dostane. Taková byla, je i bude Argentina. Prosím, seznamte se.

Jméno dostala podle latinského označení pro stříbro, protože zde byla před staletími objevena jeho nejbohatší ložiska na světě. A se stříbrem se začala rozvíjet kolonizace území, které je svou plochou téměř srovnatelné s Evropou, ale různorodostí ji překonává. Dnes na něm žije pouze něco přes 40 milionů obyvatel. Argentina je tak jednou z nejméně zalidněných oblastí planety.

Argentina je jedinou zemí světa, která zahrnuje všechna klimatická pásma a také všechny geografické kategorie. Těžitelné suroviny zde vyplňují téměř celou Mendělejevovu tabulku, v některých případech jde o zatím nevyužívané zásoby světového významu – zemního plynu a ropy.

Hrdý a sebevědomý národ evropského střihu

Původního obyvatelstva bylo při příchodu Španělů velmi málo, a tak Argentinu zalidnily mnohé národy světa, zejména však Evropané. Vedle španělské je silná emigrace německá. Argentina je historicky druhým nejvýznamnějším cílem přistěhovalců na americkém kontinentě, hned po Spojených státech amerických. I dnes je emigrační destinací, ale spíše jen pro státy oblasti CONOSUR (jih Jižní Ameriky).

Evropských stop najdete v Argentině mnoho. Přistěhovalci přinesli industrializaci a špičkové zemědělství. Železnice projektovali a stavěli Angličané, proto vlaky jezdí vlevo. První zahraniční továrnu na výrobu aut na světě zde postavil ještě před první světovou válkou Ford. Hlavní město Buenos Aires působí velkoryseji a vzdušněji než Paříž a provozuje metro již od roku 1913.

Po druhé světové válce byla Argentina dokonce sedmou nejsilnější zemí světa a i dnes je členem klubu G20.

A milovníci F1 určitě vědí, že teprve v roce 2002 se Michael Schumacher v počtu světových titulů vyrovnal argentinské legendě z padesátých let, neporazitelnému Juanu Manuelu Fangiovi.

Argentina dneška

Argentina je vyspělý průmyslově-zemědělský stát s kvalitním školstvím, jadernou energetikou (reaktory vlastní konstrukce), vlastním kosmickým programem a se světovými zásobami bonitní orné půdy.

Automobilky Volkswagen, Renault, Honda, Toyota, Ford, Peugeot, Citroën, FIAT, Mercedes či Volvo zde sériově vyrábějí své modely, které pak země exportuje. Argentinská ekonomika dosahuje každoročních přírůstků na úrovni přibližně tří procent.

Problémem je devalvace i inflace

V současné době jeden z největších problémů země má i své humorné konsekvence. Nejvyšší bankovka je již dlouho 100 pesos, což představuje kupní sílu maximálně jednoduchého oběda ve skromném zařízení. Větší bankovku Argentina nemá. A proto zdejší bankomaty drží světový rekord v počtu vydaných bankovek na jeden výběr.

Nelze tedy nepřiznat, že v posledních letech kráska poněkud zvolnila, byť zřejmě podstatně méně, než zvolnilo české exportní úsilí směrem do Argentiny. Vždyť ještě v roce 1993 byla Argentina pro Českou republiku po Německu celosvětově druhou nejvýznamnější destinací pro export obráběcích a tvářecích strojů.

I ostatní české komodity včetně drobných technologií a spotřebního zboží zde byly vždy úspěšné. Dnešní český vývoz do Argentiny sice každoročně stoupá, ale z malého základu a je svým objemem nedostatečný.

Naštěstí je na co navázat

Česká republika (Československo) má v Argentině již z meziválečného období dobré jméno, letos slavíme 90. výročí navázání diplomatických vztahů. A mnohá období našich obchodních vztahů byla skutečně velmi úspěšná.

Vzhledem k podceňovanému a dnes málo využitému potenciálu země se Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR rozhodlo do Argentiny vrátit a v Buenos Aires od letošního roku zřídit kancelář CzechTrade/CzechInvest.

Těšíme se na zájem všech malých a středních podniků. Jsme v Argentině pro vás.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2014 na straně 26—29.

Štítky Argentina, Energetika, ICT, Doprava, Strojírenství, Environmentální technologie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.