I v Bělorusku vám umíme krýt záda

Text Milan Figala Publikováno
thumbnail Bělorusko thumbnail Kazachstán

Nabídka firmy Albertina zahrnuje široký sortiment zařízení, která nalézají uplatnění zejména v potravinářském, kosmetickém, chemickém a farmaceutickém průmyslu. Naše stroje se prodávají ve většině zemí Evropy, v USA, JAR, severoafrických státech, na Středním východě, v oblasti jihovýchodní Asie nebo v Austrálii. Nyní jednáme o exportu do Běloruska. Výroba zařízení na zakázku trvá zhruba 6 měsíců. Pro jistotu, že dostaneme za zakázku zaplaceno, máme s kupujícím dohodnutou platbu prostřednictvím dokumentárního akreditivu. Protože Bělorusko vnímáme jako rizikovější teritorium, chceme mít náš akreditiv potvrzený. Jsou tuzemské banky připraveny potvrzení dokumentárního akreditivu vystaveného běloruskou bankou nabídnout? Ing. Milan Weisser, jednatel Albertina Trading, spol. s r. o.

Odpovídá Milan Figala, vedoucí Dokumentárních plateb, Komerční banka

Co je to potvrzené hojení

Aktuální krátkodobý rating Běloruska na úrovni B (S&P, Fitch) právem vzbuzuje trochu ostražitosti a starost o zajištění platby svědčí o zodpovědném přístupu k řízení rizik. Například čínská ratingová agentura Dagong Global Credit Ratings uvádí pro Bělorusko dokonce negativní úvěrový výhled.

Také ochota bank akceptovat běloruské riziko klesá s délkou potenciálního závazku. Délka závazku cca 180 dnů může proto být již za hranicí apetitu bank běloruské riziko akceptovat. Komerční banka nabízí řešení ve využití institutu tzv. potvrzeného hojení, známého pod zkratkou IRU (z angl. Irrevocable Reimbursement Undertaking).

Jak to funguje v praxi? Požadavek na IRU vychází vždy od prodávajícího, respektive od jeho banky. Prodávající musí mít toto řešení zapracováno ve smlouvě s běloruským kupujícím. Je praktické si zapamatovat, že v ruském jazyce se instrument nazývá „безотзывное рамбурсное обязательство“.

Ruské banky jako ručitelé

Kupující požádá běloruskou banku o vystavení akreditivu. Běloruská banka se v okamžiku jeho vystavení obrátí na banku z jiné země (většinou z Ruské federace) s požadavkem na poskytnutí „ručení“ pro banku exportéra ve formě IRU. Jedná se o „prohlášení“ ruské banky, že za předpokladu splnění akreditivních podmínek uhradí tuzemské potvrzující bance hodnotu prezentovaných a akceptovaných dokladů. Tímto úkonem je kreditní a politické riziko vystavující běloruské banky transformováno na čistě ruské riziko, které je obecně lépe přijímáno. Akceptovatelnými pro potvrzení se tak stávají i akreditivy s delší odloženou splatností.

Velké ruské banky jsou díky těsným politickým a ekonomickým vazbám Ruska na Bělorusko v mnoha případech ochotny akceptovat a garantovat vyšší riziko běloruských bank. IRU může poskytnout i některá z nadnárodních finančních institucí, jakou je třeba Mezinárodní investiční banka.

Náklady vyvolané na straně banky poskytující IRU jsou kompenzovány nižšími potvrzovacími výlohami tuzemské potvrzující banky. Ta totiž při posuzování žádosti o potvrzení takto strukturované akreditivní transakce pracuje s rizikem a bonitou příslušné ruské nebo nadnárodní banky. V porovnání s běloruskými bankami jsou u těchto bank rizikové prémie zpravidla nižší.

Jako vždy v podobných případech platí: včasná konzultace obchodního případu s bankou je předpokladem úspěšné realizace. Komerční banka nabízí svým klientům možnost přímé komunikace a vyjednání této struktury s běloruskými bankami.

Text: Milan Figala

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2017 na straně 51.

Štítky Financování, Bělorusko, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.