Skandinávie v obrazu anamorfních map

Publikováno
thumbnail Švédsko thumbnail Norsko thumbnail Finsko thumbnail Dánsko

Jižní cíp dnešního Švédska zvaný skane (latinsky Scania) dal jméno celému regionu. Jádro Skandinávie tvoří tři království: Švédsko, Norsko a Dánsko. Za součást regionu se běžně považují také Island, Faerské ostrovy a Finsko, země historicky spjaté se skandinávskými zeměmi. Území Skandinávie zasahuje až k severnímu polárnímu kruhu, vlivem Golfského proudu má však relativně mírné klima. S výjimkou jižních oblastí je region řídce osídlen. Málo početná populace a její um formovaný po staletí v boji s drsnou krajinou v kombinaci s velkým přírodním bohatstvím (ropa, zemní plyn, rudy kovů, lesy, řeky vhodné pro vodní elektrárny) vysvětluje velmi vysoký HDP na obyvatele. Seveřané jsou také zdatnými obchodníky, což hraje důležitou roli kvůli omezenému domácímu trhu co do velikosti i sortimentu. Zdejší dřevozpracující průmysl má výsadní postavení. I proto jsme se na něj soustředili v prezentaci našich anamorfních map.

Anamorfní mapa - Hrubý domácí produkt / Počet obyvatel

Anamorfní mapa - Import dřevěných oken, dveří a šindelů / Import dřevovláknitých desek

Anamorfní mapa - Import kancelářského, kuchyňského a ložnicového dřevěného nábytku / Import lisů na výrobu desek ze dřevitých materiálů 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2014 na straně 40—41.

Štítky Švédsko, Norsko, Finsko, Dánsko, Island

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.