Umíme nabídnout i velké investiční celky

Text Věra Vortelová Foto Marek Jenšík Publikováno

Negativní dopady globální krize se nevyhnuly ani energetice, a tak se také velcí hráči začali zajímat o zakázky, které dříve opomíjeli. Nejen ve výrobě a distribuci elektřiny, ale i v teplárenství se dostávají k novým příležitostem obtížně. O vyostřeném konkurenčním boji ví své také inženýrsko-dodavatelská společnost EGEM.

„Udržet si pozici na současném trhu není snadné, přestože projekty v energetice nepodléhají krátkodobým vlivům v takové míře jako v jiných hospodářských odvětvích. Investoři některé záměry revidují nebo odkládají na neurčito. Zákazníci však mají naše služby ověřeny díky dlouholeté spolupráci a ví, že jsme kvalitním, spolehlivým a ekonomicky stabilním partnerem,“ říká výkonný ředitel společnosti EGEM Jan Bendík.

Mezi odborníky se název EGEM nyní nejčastěji skloňuje v souvislosti s výstavbou paroplynové elektrárny Počerady. Jedná se o jeden z nejdůležitějších a největších projektů, který doma firma v současné době realizuje pro investora, společnost ČEZ. Konkrétně jde o vyvedení výkonu a instalaci venkovního vedení pro paroplynový zdroj 840 MWe. Podle plánu by měla výstavba skončit v letošním roce, její začátek však spadá do roku 2010.

Dva roky připravovali odborníci ze společnosti EGEM projektovou dokumentaci a budovaly se jednotlivé stavební objekty. Loni na jaře zahájili montážní práce na hlavních technologiích. Za šest měsíců se podařilo provést montáže zapouzdřených vodičů 17,5 kV, generátorových vypínačů, blokových a odbočkových transformátorů, rozvody GIS a kabelového vedení 400 kV, jež propojuje blokové transformátory s technologií zapouzdřené rozvodny. „Dílo je z našeho pohledu těsně před dokončením, probíhají individuální zkoušky v rámci najíždění celého zdroje. Další fází realizace budou komplexní zkoušky, po nichž by se již měla zařízení, která jsme namontovali, dostat na požadované provozní parametry,“ upřesňuje stav prací na Počeradech Jan Bendík.

Lépe, rychleji a levněji

To je klasické zaklínadlo dnešních dnů. Zákazníci jsou stále tvrdší, a tak nutí firmu k maximálním výkonům. Koncem loňského roku zajišťoval EGEM připojení tří nových jednofázových transformátorů v druhé největší přečerpávací elektrárně u nás, v PVE Dalešice. Nové transformátory mají o téměř 30 % menší ztráty a příkon ventilátorů je sedmkrát nižší.

Jako jeden z tradičních dodavatelů společnosti ČEPS se podílí na realizaci rozsáhlého programu obnovy a modernizace vedení 220 a 400 kV. Mezi významné zakázky, na nichž v současnosti pracuje tým specialistů z EGEMu, patří práce na rekonstrukci jedné z největších venkovních rozvoden v přenosové síti ČEPS, rozvodny 400 kV Čechy-Střed poblíž Mochova. Nové zařízení má sloužit k větší spolehlivosti chodu přenosové soustavy a přenosu elektrické energie. Transformovna tak bude připravena na vyšší zkratovou odolnost a bude zařazena mezi rozvodny se systémem dálkového řízení.

Angažmá společnosti EGEM se neomezuje pouze na instalace a modernizace přenosové sítě ČEPS. Nedávno například jeho pracovníci ukončili vývoj a zahájili výrobu a instalaci nového typu stožáru pro náhradní přenosové trasy. Pro své zákazníky – společnosti ČEZ Distribuce a E.ON ČR – navrhli nové řady stožárů 2x |110kW typu Soudek. V TR Řeporyje uvedla firma do provozu nové uspořádání kombinovaného spínače přípojnic, zkonstruované pro rozvody se třemi hlavními a jednou pomocnou přípojnicí.

V oblasti teplárenství se firmě podařilo získat zakázku na kompletní část elektro,měření a regulace a řídícího systému pro rekonstrukci kotlů s využitím prvků fluidní techniky na kombinované spalování uhelného prachu a biomasy v různých poměrech. Zakázku firma realizuje pro významného investora TST Strakonice. Jedná se o jediný typ kotle tohoto druhu světa, který právě uvádějí do provozu. Generálním dodavatelem celého díla je česká akciová společnost TENZA.

Na Slovensku pokračuje EGEM v realizaci tři projektů v rámci dostavby jaderné elektrárny Mochovce.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2013 na straně 46—47.

Štítky Energetika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.