Pokles v Rusku a Číně vyvažujeme jinými trhy

Text Věra Vortelová Foto archiv Fermatu Publikováno
thumbnail Čína

Zatímco řada českých firem s originálním know-how přistoupila na čínskou strategii a založila v říši středu společné joint-venture, přední tuzemský výrobce horizontálních vyvrtávaček a hrotových brusek sází na tradici a um našich strojařů. Byť situaci v Číně bedlivě analyzuje. „Vývoj a výrobu obráběcích strojů rozvíjíme v pěti závodech na území České republiky a v jednom na Slovensku, protože věříme v jedinečný potenciál tohoto regionu,“ vysvětluje Jan Ferenc, mladší bratr zakladatele společnosti Fermat a ředitel pro oblast prodeje.

V posledních letech jim situace na trzích s technologiemi obrábění a změny v poptávce po přesných obráběcích strojích dávají za pravdu. Poklesly prodeje v Rusku a Číně, kam směřovala většina českých výrobců obráběcích strojů. „I Fermat pociťuje v Číně pokles v oblasti těžkého strojírenství a útlum investic tamějších firem. My však dnes zaujímáme stabilní pozice v západní Evropě, Spojených státech a Kanadě a postupně expandujeme i na další světová teritoria. Například poprvé v historii prodala naše společnost několik strojů na Arabský poloostrov,“ doplňuje starší z bratrů, majitel firmy Jiří Ferenc.

S hodinářskou přesností

Když v roce 1993 po koupi staré haly přestěhoval Jiří Ferenc společnost z Čech do východoslovenské obce Prakovce, těžko si dovedl představit, jak se rozroste, bude expandovat a stane se dodavatelem světových prvotřídních výrobců. Zpočátku začala provádět generální opravy a modernizace a prodávat použité obráběcí stroje. Dnes se Fermat jako první česká firma zapojil do vývoje zařízení, která by se v budoucnu měla používat pro výrobu větrných elektráren s instalovaným výkonem nad 10 MW. Takové turbíny se totiž dosud nikde nevyrábí a s jejich konstrukcí souvisí řada problémů.

„Jedním z nejvážnějších je přesnost objemných obrobků. Vychýlení v řádu třeba jen setin milimetru negativně ovlivňuje výkon dodávaný do sítě po dobu životnosti turbíny. Také údržba je komplikována tím, že větrné elektrárny s vyšším instalovaným výkonem se umisťují výhradně do takzvaných off shore parků na moři. Tak mohutné turbíny mají mnohem větší rozpětí lopatek než největší dopravní letadla, přitom požadavky na přesnost obrobení jsou velmi přísné,“ vysvětluje Jan Ferenc, jak náročný je výzkum a vývoj podobných zařízení, na němž se Fermat podílí s dánskou společností Nordmark a dalšími partnery.

Důkazem úzké spolupráce s dánským partnerem a kvality produkce Fermatu je vybavení nové výrobní haly jednoho z největších evropských dodavatelů dílů pro větrné elektrárny v přímořském městě Saeby. Strojový park tvoří výhradně vodorovné deskové vyvrtávačky s vertikálním pojezdem osm metrů od společnosti Fermat. Na severu Dánska již takových horizontek od Ferencových pracuje osm.

Čeští strojaři kupují americkou firmu

Zatímco řada tradičních strojírenských exportérů v Česku těžila během své expanze na zahraniční trhy z dlouho zavedených značek, Fermat si musel své nyní již prestižní jméno tvrdě odpracovat. Až po deseti letech, kdy se věnovali generálním opravám lisů a CNC vodorovných vyvrtávaček, se na začátku tisíciletí pustili v nové pobočce v Brně do vlastního vývoje.

Zdárně proběhla také akvizice Strojtosu v moravském Lipníku, který byl před likvidací, a během dalších deseti let se Fermat etabloval mezi předními českými výrobci kovoobráběcích strojů. Za převzetí amerického Lucas Precision, bývalého producenta obráběcích strojů, loni Fermat obdržel ocenění HSBC International Business Award v kategorii Nejlepší exportní počin roku, který se podle slov bratrů Ferencových uskutečnil i díky skvěle fungující spolupráci s Českou exportní bankou. V současné době je firma považována za technologického lídra ve výrobě horizontálních vyvrtávaček na světě.

Sestavte si svoji vlastní vyvrtávačku

To není hra. Ale určitě lákadlo pro kopírovací apetit konkurence. Fermat letos spustil na webových stránkách pro své zákazníky nový konfigurátor. Jak se mohou zájemci přesvědčit na vlastní kůži, ti technicky zdatní mají příležitost si za necelé tři minuty sestavit vlastní vodorovnou vyvrtávačku. Celý proces funguje podobně, jako když si klient na stránkách automobilky zadává parametry svého nového vozu. Konkrétně to probíhá tak, že si pro stolovou či deskovou horizontku navolí nabízené parametry a výbavu koncipuje podle individuálních představ.

Štítky Strojírenství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.