Turbíny z Blanska pohání voda latinskoamerických řek

Text Vlasta Piskačová Foto Archiv ČKD Blansko Holding Publikováno

Latinská Amerika má obrovský potenciál pro hydroenergetiku. Avšak vítězství ve složitých a zdlouhavých výběrových řízeních vyžaduje hodně energie a trpělivosti. Komu se to podaří, sbírá referenční body do dalších projektů. Na zkušenosti s místní realitou jsme se zajeli zeptat do společnosti ČKD Blansko Holding, která tam sklízí úspěchy v tandemu se svou ruskou mateřskou společností TYAZHMASH.

Elektrárny v Salvadoru a Ekvádoru

Brzy to bude už devět let, co TYAZHMASH koupila v Latinské Americe inženýringovou společnost a začala se na tomto trhu pomalu prosazovat. Podařilo se jí vyhrát výběrové řízení na vodní elektrárnu El Chaparral na řece Torula v Salvadoru, tehdy jako subdodavatel. Hlavním dodavatelem byla jiná významná evropská firma. Přehradu však poškodily velké bouře a záplavy a projekt byl zrušen, včetně všech kontraktů. Salvadorská vláda pak vyhlašovala a opětovně rušila další výběrová řízení. „Až na konci roku 2015 získala vláda finanční prostředky a přišla s novým výběrovým řízením, v němž jsme uspěli. Projekt jsme získali celý jako dodávku na klíč,“ uvádí nás do latinskoamerické reality zástupce generálního ředitele pro obchod blanenské firmy Ilya Rykunov.

ČKD Blansko Holding vystupuje v tomto projektu jako hlavní dodavatel zařízení strojně-mechanické a elektrické části. Plní roli výrobce dvou kompletních turbín o jednotkovém výkonu 33 MW a jako subdodavatel zastřešuje dodávku dalších částí elektrárny, jako jsou například generátory a další regulační a pomocná zařízení. Hlavním projektantem celého díla je společnost TYAZHMASH Colombia, která má mimo jiné ve své kompetenci organizaci stavby, montáž, dodávku pomocných provozů a uzávěrů na vtoku. Celkový objem kontraktu činí víc než 62 milionů USD a elektrárna by měla být uvedena do provozu v únoru 2018.

V roce 2010 TYAZHMASH získala další velký hydroenergetický projekt Toachi Pilaton. Ten zahrnuje výstavbu dvou vodních elektráren – Sarapullo s kapacitou 50 MW a Alluriquin s kapacitou 205 MW s využitím povodí řek Pilaton a Toachi. „Projekt je poměrně unikátní, protože voda v těchto řekách je díky sopečné hornině velmi tvrdá. Turbíny bylo nutné opatřit speciálním ochranným nástřikem,“ upřesňuje šéf obchodu. „Zákazníkem je ruská státní společnost INTER RAO EXPORT, která je jednou z největších distribučních firem elektrické energie v Ruské federaci a uzavřela přímý kontrakt s finálním klientem v Ekvádoru.“

Zapojte místní firmy

Do projektů v Latinské Americe jsou zapojeny vládní struktury a vše se neustále velmi striktně kontroluje. Smluvně jsou také předepsány kontroly, které investor provádí během výroby přímo v Blansku. Hotové části přebírá postupně ještě na našem území, teprve potom následuje transport. A na stavbě se po opětovné montáži vše kontroluje znovu. „Řadu zkoušek hotového zařízení provádíme sami, avšak u některých z nich musí být přítomen zákazník,“ upřesňuje Ilya Rykunov. „Takovým případem je například zkouška natočení lopatek u rozváděcího ústrojí turbíny“.

Vlády latinskoamerických států podporují své domácí firmy tím, že v jednotlivých projektech je smluvně stanoveno, v jaké míře jsou generální dodavatelé povinni tyto firmy zapojit. „My dodáváme hydromechanické a hydroenergetické části projektu, jednoduše řečeno to, co je ve vodě a co je vodou poháněno,“ vysvětluje Ilya Rykunov. „Přes hřídele se točivý moment přenáší do generátorů, kde se vyrábí elektřina, která je pak dále rozváděna. S tím souvisí řada dalších zařízení, ale ta už jsou od dalších evropských partnerů, s nimiž tvoříme společné konsorcium pro daný projekt.“

Časový posun ani jazyková bariéra nesmí projekt zpomalit

Spolupráce ruského a českého týmu i vzájemná komunikace s lidmi, kteří pracují na projektu přímo v zahraničí, vyžaduje nejen vypořádání se s časovými posuny, ale také s místními specifiky. „Zatímco v Evropě vše zvládneme v angličtině, do Latinské Ameriky posíláme manažery, kteří ovládají španělštinu. I tak se musí dobře připravit, protože technické pojmy se mohou lišit i v jednotlivých státech.“

Mezi další specifika tohoto regionu patří například důsledné ověřování svářečů, kteří tam přijíždějí pracovat. Přestože mají platný certifikát. „Odlišnosti musíme respektovat a zároveň vše zařídit tak, abychom dodrželi harmonogram práce a smlouvu. Základem je dobré projektové řízení,“ říká Ilya Rykunov. „Staráme se o to, aby projekty byly hotové v termínu, kvalitně, bez problémů. Abychom získali další výborné reference, které nás posunou dál. Chceme, aby byl zákazník spokojen, a to nejen s výkonem elektrárny, ale také s vysokou účinností našich turbín, která zaručí, že bude dílo moderní třeba i za dvacet let.“

Perpetuum mobile neexistuje, ale směřujeme k němu

Každá firma, která vyrábí turbíny, má svoji sadu hydraulických profilů. Ty potom mají zásadní vliv na výkon a na to, jakou má turbína účinnost. Dnes se účinnost špičkových turbín pohybuje okolo 92 až 94 procent. Pro každý inženýrský tým je velkou výzvou tuto hodnotu zvyšovat.

„Máme svůj Výzkumný ústav vodních strojů, kde dokážeme provádět vlastní vývoj a zkoušky podle světových standardů, a proto dáváme nemalé prostředky do jeho rozvoje. Investujeme rovněž do vzdělávání našich zaměstnanců, modernizovali jsme také velkou část našeho strojního vybavení,“ popisuje zástupce generálního ředitele a dodává, že se nejen zvýšila celková životnost turbín, ale také věnují pozornost ochraně životního prostředí. Blanenští konstruktéři například vyvinuli bezolejové oběžné kolo Kaplanovy turbíny, které ani při poškození neznečistí přírodu.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2016 na straně 54—55.

Štítky Energetika, Latinská Amerika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.