PBS India: Tradiční český výrobce posiluje svou pozici na indickém trhu

Text Jana Jenšíková Foto archiv PBS Group Publikováno
thumbnail Indie

Některé naplánované aktivity českých exportérů nezastavila ani covidová pandemie. Patří mezi ně i akciová společnost PBS Group, která založila dceřinou firmu PBS India Private Limited a otevřela své zastoupení v jihoindické metropoli Bengalúru. Podle slov Petra Motýla z PBS Group a člena představenstva PBS India je toto jen logický krok k posílení již tak velice dobré pozice v Indii a vytvoření zázemí pro další expanzi. „Počítáme s tím, že do budoucna v této části světa vytvoříme pro značku PBS významnou obchodní základnu,“ neskrývá ambiciózní plány.

Co si od založení PBS India slibujete?

Pomůže nám to rozvíjet naše obchodní aktivity v Indii především v oblasti letectví, přesného lití a strojírenství. Ale také třeba v oblasti kryogenní technologie, kde mohou být naše produkty využívány například v indickém vesmírném programu nebo ve výzkumu. Pomocné energetické jednotky (APU) pro vrtulníky Mil jsou hojně používány indickým letectvem. Těchto vrtulníků zde létá velké množství, naše APU startují jejich hlavní motory a dodávají elektrickou energii pro jejich předletovou přípravu a podobně. Roste také poptávka po proudových motorech PBS. Když budeme zákazníkům blíž, budeme moci rychleji reagovat na jejich požadavky, dostaneme se i lépe k zajímavým státním zakázkám. Spolu s tím, jak se rozvíjejí vztahy mezi Indií a Českou republikou, silně pociťujeme, že jsou naše produkty i naše firma v Indii vítány.

Na vašem firemním webu jsem četla, že rok 2019 byl pro PBS dosud nejúspěšnější v historii, a to právě díky rozmachu bezpilotních letadel. Jak se vám povedlo prosadit v tvrdé konkurenci?

Důležité je umět rychle reagovat na poptávku a mít kvalitní technická řešení, kterým nemohou zákazníci odolat. Proto jsme už v roce 2018 uvedli na trh dva nové typy proudových motorů a stávající motory neustále vylepšujeme. Například PBS TJ100 má více než dvacet klientských modifikací. V loňském roce jsme také dokončili vývoj několika bezolejových verzí našich motorů. Vyvinuli jsme i „námořní“ verzi motorů, které jsou speciálně navrženy tak, aby umožňovaly opakované přistání ve slané vodě. Ty by mohly nalézt uplatnění mimo jiné právě v Indii.

Máme zájem zapojit se do řady projektů v Indii v rámci jejich programu Make in India a jednáme s významnými indickými společnostmi včetně obrovských firem, jako jsou Hindustan Aeronautics Limited, BEL, DRDO, Larsen Toubro, Indian Air Force a dalšími.

Pravidelně se prezentujete na indických veletrzích zaměřených na letectví a obranný průmysl. Co jste předvedli na posledním veletrhu DefExpo 2020 v indickém Lakhnaú letos v únoru, tedy krátce před vypuknutím pandemie a uzavřením hranic?

V té době jsem byl bohužel v Indii osobně prozatím naposled kvůli situaci spojené s nemocí covid-19. Od té doby je přístup do země omezen, situace se však poslední dobou podstatně zlepšuje. Naše expozice na únorovém DefExpo 2020 tvořila velkou část českého národního stánku. Představili jsme proudové motory PBS TJ100 a PBS TJ40-G1 a zejména pomocnou energetickou jednotku Safir 5K/G MIS (APU), která je verzí Safir 5K/G MI. Tato je určena k instalaci do stávajících vrtulníků Mil jako náhrada za jednotku vyráběnou konkurenční společností. Měli jsme velký úspěch a pevně věříme, že ho v rámci dalšího ročníku veletrhu zopakujeme a zúročíme.

Nejen na těchto aktivitách úzce spolupracujeme s panem velvyslancem České republiky v Indii Milanem Hovorkou a jeho týmem a také s agenturou CzechTrade, jmenovitě s Ivanem Kameníkem. Spolupráci s nimi hodnotíme velmi kladně a děkujeme za jejich podporu. Významně nám zde také napomohla výborná spolupráce s panem náměstkem ministra obrany Tomášem Kopečným. Nyní se připravujeme na nejvýznamnější výstavu jihovýchodní Asie Aero India, která by měla proběhnout v únoru 2021 právě v Bengalúru.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv PBS Group

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2020 na straně 36-38.

Štítky Indie, Letecký průmysl, Strojírenství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.