Svítíme intenzivněji a šetříme

Text a foto Vlasta Piskačová Publikováno

Před dvěma lety proběhla v jedné ze čtyř průmyslových hal české dceřiné firmy Dieffenbacher v Brně zdánlivě nenápadná změna: běžné halogenové osvětlení nahradila moderní LED svítidla. Jedním z hlavních impulzů k tomuto rozhodnutí byla samozřejmě slibovaná úspora elektrické energie a bezporuchový provoz nových svítidel. Ukázalo se však, že to přineslo i další benefity. Právě o tom jsme hovořili s generálním ředitelem Miroslavem Jopkem.

Jste pravděpodobně první firmou v ČR, která svoji výrobní halu tímto typem osvětlení vybavila. Co vám tehdy nejvíce usnadnilo rozhodování?

Moderní světla firmy Metem nás z mnoha důvodů zaujala, ovšem mojí podmínkou bylo, aby celou instalaci i následný servis garantoval jeden partner, na něhož bychom se mohli kdykoliv v budoucnu obrátit a snadno řešit případné opravy či reklamace. Tím se pro nás ve výsledku stala společnost E.ON, která celý proces instalace nových světel zastřešila. Už řadu let se o nás totiž E.ON velmi vstřícně stará a prostřednictvím Pavla Urubka pomáhá řešit řadu technických záležitostí, které souvisejí s výrobou, a pravidelně nám také předkládá různé cenové nabídky na dodávku elektrické energie. Je tedy logické, že jsme si vybrali ji.

Výměna osvětlení proběhla zatím v jedné z vašich průmyslových hal. K čemu tyto prostory slouží?

Naše firma je výrobcem hydraulických lisů pro zpracování kovů i plastů, dodáváme také stroje pro výrobu různých typů dřevotřískových desek. V této konkrétní hale se setkávají oba tyto obory naší činnosti, provádíme zde montáže strojů i lakování. Z logistického hlediska jde o halu výstupní, je vybavena jeřábovou dráhou o nosnosti 60 tun a je určitě nejvíce frekventovaná. Ve špičce se zde pohybuje až dvacet zaměstnanců.

Jak se vlastnosti osvětlení pracovního prostoru v hale změnily?

Chtěl jsem mít jistotu, že světelná pohoda ve výrobní hale bude minimálně na stejné úrovni, případně lepší. E.ON provedl důkladná měření, a to jak původního osvětlení, tak také po instalaci nových světel. Byl jsem velice příjemně překvapen. Svítivost a světelná pohoda byly daleko vyšší, v některých částech haly až o čtyřicet procent. Původní halogenová svítidla měla hliníkový obal, který nedokáže světlo zdaleka tak dobře rozptylovat, jako je tomu u světel nových. Montáže probíhají ve dvousměnných provozech, kvalitní světlo je tedy nezbytné. I psychologie říká, že člověk má při dobrém světle lepší pracovní výkonnost. Světla se rozsvítí okamžitě, nemají žádnou prodlevu, na kterou jsme byli zvyklí u halogenů.

A o kolik se snížila spotřeba elektrické energie?

V hale je celkem 43 světel, přičemž u jednoho světla se spotřeba snížila z 250 W na 150 W. Při našem dvousměnném provozu se toto opatření rozhodně vyplatí. Návratnost investice byla vypočtena na 4,9 roku, dostali jsme sedmiletou garanci na funkčnost veškerých světel. Ve spojení s dalšími výhodami to pro nás byla velmi zajímavá nabídka.

LED svítidla vydávají na první pohled „studenější“ světlo než halogenová. Ovlivňuje to nějak vaši práci?

Světlo je sice „studenější“, ale tím pádem mnohem bližší dennímu světlu, což nám naopak velmi vyhovuje. V hale je umístěna také lakovací kabina a je důležité přesně dodržovat určené odstíny barev tak, aby stroj po přemístění z haly ven neměl jiný odstín. Nyní je tato práce snadnější, nemůže dojít k barevnému zkreslení.

A co vaši zaměstnanci? Jak na změnu reagovali?

Bezprostředně po instalaci vnímali zaměstnanci samotné světlo jako nezvykle intenzivní. Během krátké doby však vyhodnotili tento fakt jako velkou výhodu. Ohlasy jsou tedy pouze pozitivní.

Bylo to časově náročné? Kolik dnů jste na výměnu svítidel potřebovali?

Hala je velmi vytížená, a to šest dní v týdnu. Výměnu světel jsme tedy naplánovali na sobotní odpoledne a neděli. Během 1,5 dne bylo vše hotovo. Instalace byla rychlá, použili jsme původní přívody elektrické energie.

A co údržba? Je komplikovaná?

Za celou dobu provozu se neobjevily žádné problémy, osvětlení nevyžaduje ani preventivní údržbu. Měl jsem trochu obavy, zda nebudou mít LED světla problémy s přehříváním, ale žádné komplikace se neobjevily. V minulosti jsme mnohokrát za rok vyměňovali halogenová svítidla, u nových světel vidíme zcela jinou odolnost a životnost.

No, to vypadá skoro ideálně. Plánujete vyměnit osvětlení i v dalších halách?

Nemám rád unáhlená rozhodnutí, proto jsme také dva roky čekali, abychom se „na vlastní kůži“ přesvědčili o úrovni nového řešení. Nyní již mohu říci, že je naše zkušenost velmi dobrá a nastal čas na úvahy o rozšíření tohoto typu osvětlení i do další výrobní haly. Jde o prostor, v němž jsou umístěny obráběcí stroje a pracuje se zde ve třísměnném provozu. Předpokládám tedy, že by se ekonomický efekt projevil ještě intenzivněji. Rád proto požádám společnost E.ON o další návrh.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2014 na straně 56—57.

Štítky Energetika, Environment, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.