Články autora: Kamila Abramčuková

Kuba potřebuje IT specialisty, ale i řemeslníky

thumbnail

Na festivalu latinskoamerické gastronomie a hudby, pořádaném v pražské Stromovce, jsem se před dvěma lety náhodou seznámila s Robertem, mladým kubánským IT specialistou, který se rozhodl z Kuby emigrovat a dostal se na své cestě až do České republiky. Jeho profese i vystudovaný univerzitní obor mne velmi zaujaly, neboť jsem si myslela, že počítače a moderní technologie v evropském slova smyslu jsou Kubě i v 21. století zapovězeny. Vlastně i díky tomuto setkání jsme vloni s kamarádkou Kubu navštívily. Roberto nám zprostředkoval ubytování v jedné z „casas particulares“ v Santiagu de Cuba. Jako bonus jsme získaly také skvělou průvodkyni, Robertovu bývalou vysokoškolskou učitelku Yadisbel, která se věnuje problematice IT na Universidad de Oriente, ovšem vedle toho si přivydělává jako recepční, protože výborně ovládá angličtinu. Ta v mnoha ohledech nabourala naše mylné představy o této ostrovní zemi. O její pohled na vzdělávání v oblasti IT se rádi podělíme se čtenáři TRADE NEWS.

Štítky Kuba, Informační technologie, Vzdělávání

číst celý článek

Kubánské poměry a jejich proměny aneb Rozdvojená perla Karibiku

thumbnail

Již zlidovělý výrok praví, že zdroje jsou. Platí také na Kubě, ovšem cesta k nim leckdy bývá trnitá. Kuba, kterou Kolumbus kdysi označil za nejkrásnější místo, jaké kdy lidské oko spatřilo, je nejen proklamovanou perlou Karibiku, ale také zemí představující zvláštní symbiózu magického realismu a tropického socialismu. Přehršel byrokracie a ideologie, která konkrétně nás vrací o několik desetiletí zpět, ale zároveň čirý pragmatismus, živelně bující černý trh, soukromníci nabízející s úředním posvěcením ubytovací kapacity a provozující restaurace, což by bylo třeba v Československu 80. let něco nemyslitelného. Tak jako funguje souběžně státní a soukromý sektor, ten druhý pod bedlivým dohledem státu, tak se na Kubě zároveň používají dvě měny, domácí (CUP) a konvertibilní (CUC) peso, přičemž kubánské peso má hodnotu zhruba jedné koruny, konvertibilní prakticky jednoho dolaru. O měnové unifikaci se hovoří v oficiálních strukturách dlouho, stejně dlouho jako se mluví o otevření kubánské ekonomiky.

Štítky Kuba

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.