Většina francouzských firem věří ve vývoj zemí střední a východní Evropy

Text Jana Šmídová Foto Archiv Les Echos Publikováno
thumbnail Francie

Exkluzivně pro TRADE NEWS se nám podařilo získat rozhovor s Guillaumem Maujeanem, který pracuje více než patnáct let pro přední francouzský deník Les Echos a od roku 2013 je šéfredaktorem rubriky Finance-Trhy. Jak vidí Francouzi dnešní Evropu a naši zemi?

Od vstupu České republiky do  Evropské unie uplynulo dvanáct let. Změnila tato doba vztah Francouzů k Čechům, českým firmám a českým výrobkům?

Rozšíření Evropské unie o  desítku nových zemí, především ze střední a východní Evropy, vyvolalo ve Francii obavy i naději. Obavy kvůli mnoha úkolům, které si tito nově příchozí na sebe vzali: vzhledem k flexibilitě jejich trhu práce, důchodovým reformám, měnové politice… Dopady krize a návrat k nacionalismu v některých státech, například v Polsku, mohly také zbrzdit nadšení francouzských partnerů. Většina francouzských společností má však důvěru ve vývoj zemí střední a východní Evropy. Jejich populace je mladá a  perspektivy růstu lákavé, a to hlavně vzhledem k „historickým“ členům EU, kteří musí bojovat se zpomalením ekonomiky na vlastních trzích.

Co řekla Francouzům o nich samotných globální finanční krize a krize eurozóny?

Parafrázujeme-li slova básníka a filozofa Paula Valéryho, Francouze krize poučila, že je eurozóna „smrtelná“. Rozšíření EU a eurozóny bylo dlouho Francouzi považováno za pokrok a ochranu. Finanční a úvěrová krize ukázaly, že toto uskupení je ještě velmi nedokonalé a že státy s tak rozdílnými ekonomikami nemohou tak lehce sdílet stejnou měnu. Francouzi jsou si od té doby vědomi toho, že existují dvě možnosti: přijmout více solidarity a  ekonomické konvergence, a posunout tak Evropu dále. Nebo proces zastavit, jak se to snaží v  současnosti udělat Velká Británie s referendem ohledně „brexitu“.

Na rozdíl od postojů předních francouzských politiků se o  názorech běžných Francouzů na brexit a jeho důsledky pro Velkou Británii a  EU moc neví. Co si o problematice myslí francouzská společnost?

Manažeři francouzských podniků jsou ve většině pro setrvání Velké Británie v Evropské unii. Protože brexit by velmi pravděpodobně znamenal konec budování Evropy, což by bylo nebezpečné pro ekonomický růst. Co se týče běžných Francouzů, zdá se, že je tato otázka, jejíž dopad špatně posuzují, zajímá jen velmi málo. Ale je pravděpodobné, že brexit by zesílil jejich obavy z Evropy jako celku.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2016 na straně 23.

Štítky Francie, EU

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.