Články autora: Martin Tlapa

Klidné moře nedělá dobré námořníky

thumbnail

„Pro schopné lidi není hranic,“ říkal Karel Raška, zakladatel moderní československé epidemiologie a jeden z nejvýznamnějších epidemiologů 20. století, který zanechal nesmazatelnou stopu jak v dějinách lékařství, tak na africkém kontinentu. Významně se podílel na vymýcení pravých neštovic, které si v historii vyžádaly stovky milionů obětí. Byla to právě Afrika, kde se v roce 1978 nacházela poslední ohniska viru.

Štítky Ekonomická diplomacie, Afrika, Zdravotnictví

číst celý článek

Jít dál znamená nebát se změn

thumbnail

V mezilidské komunikaci platí pravidlo, že není důležité jen to, co chceme a říkáme, ale zejména, jak to ostatní vnímají. Je tomu tak i u objektivní potřeby inovace. Přísliby inovace a modernizace bývají ve veřejném prostoru částí občanů občas chápány jako módní fráze či politické slogany. Jiná část občanů je vnímá s obavou jako něco cizorodého, k čemu by už možná neuměli najít cestu, co by mohlo ohrozit jejich materiální existenci. Změny v modelu myšlení a práce jsou však vitální nutností pro každou společnost a neměli bychom se jich bát.

Štítky Ekonomická diplomacie

číst celý článek

Nejsme elitářská skupinka diplomatůChceme sloužit našim exportérům

Bývalý americký generál a ministr zahraničních věcí Colin Powell říkal, že „neexistují žádná tajemství o úspěchu. Je to výsledek přípravy, tvrdé práce a učení se z chyb.“ Českému exportu se daří a konkrétní úspěchy stojí na výkonech našich podniků. Česko má skvělé firmy, které dokáží reagovat na složitou situaci ve světě, pronikají na obtížná teritoria a dovedou si poradit i ve velmi konkurenčním prostředí Evropské unie.

Štítky Obchodní diplomacie

číst celý článek

Jako jeden tým

thumbnail

Stejně jako v hokeji, kdy nemůže jediný hráč strávit na ledě celých šedesát minut a nastřílet všechny góly svého týmu, je i podpora exportu týmovou hrou, při níž záleží na výkonu každého jedince, přičemž každý má svoji roli. Není důležité, kdo dá vítězný gól, jde o výsledek celého mužstva. Ekonomická diplomacie by neměla být doménou jednoho či dvou rezortů, ale společnou snahou všech zainteresovaných ministrů.

Štítky Ekonomická diplomacie, Podpora exportu

číst celý článek

Zlepšení podmínek v rozvojových zemích? Bez zapojení soukromého sektoru to nepůjde!

thumbnail

Rozvojový svět má mnoho problémů, ale nabízí také velké příležitosti. Na jedné straně má špatnou infrastrukturu i byrokracii, na druhé straně mladou pracovní sílu a nenasycený trh. Jde o prostředí, které nutně potřebuje projít transformací. A právě rozvojové projekty mohou tuto transformaci urychlit a nastartovat kýžené změny, ať už jde o vytváření pracovních míst a zavádění mezinárodních standardů, zvýšení dostupnosti kvalitního profesního vzdělávání, zlepšení zdravotního stavu obyvatel, zvýšení potravinové bezpečnosti, posílení energetické bezpečnosti nebo vytváření pracovních míst pro znevýhodněné skupiny obyvatel. Tyto projekty by tak měly přispět ke zlepšení životních podmínek v rozvojových zemích pomocí lepší dostupnosti inovativních služeb, výrobků nebo technologií.

Štítky Ekonomická diplomacie

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.