Články autora: Petr Švorc

Bavorsko a Bádensko-Württembersko hrají v našem obchodě prim

thumbnail

Již dlouhá léta není žádným překvapením, že v rámci zahraničního obchodu České republiky mají obchodní vztahy s Německem, a především s jeho jižní a západní částí, klíčový význam. Spolková republika Německo je tradičně naším největším obchodním partnerem, který se podílí více než 26 procenty na celkovém obratu našeho zahraničního obchodu.

Štítky Německo, Bavorsko, Bádensko, Wurttenbersko

číst celý článek

Česko-německý tandem opět zrychlujeNa scéně se zabydlují nové obory

thumbnail

Pokud bychom se snažili ve statistikách zahraničního obchodu České republiky nalézt nějaký (alespoň jeden!) rok, kdy Spolková republika Německo nebyla naším největším obchodním partnerem, případně naším největším exportním trhem či zemí, ze které nejvíce dovážíme, hledali bychom marně. Takový rok totiž v historii samostatné České republiky nenastal.

Štítky Německo, MPO, CzechTrade

číst celý článek

Rakousko: náš tradiční partner s velkou perspektivou

thumbnail

Po dobu existence samostatné České republiky se Rakousko vždy řadilo k našim předním obchodním partnerům. Zpočátku, paradoxně do vstupu ČR do EU v roce 2004, mu náleželo v celkovém obratu našeho zahraničního obchodu třetí místo. I když náš obchod s jižním sousedem v absolutních částkách rostl i v dalších letech, musí se v současné době Rakousko spokojit s postavením v rámci našich osmi největších obchodních partnerů. O něco lepší je situace z pohledu českého exportu, kdy za rok 2020 byla tato země pátou největší exportní destinací pro naše firmy. Nicméně pokud jde o investice, udržuje si náš jižní soused čtvrté místo v rámci zemí, odkud k nám proudí nejvíce přímých zahraničních investic.

Štítky Rakousko, MPO

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Německu

thumbnail

Automobilový průmysl Automobilový průmysl jev Německu nejdůležitějším průmyslovým odvětvím, které se podílí více než 40 % na celkovém exportu i na soukromých výdajích na vědu a výzkum. Osobní automobily a díly pro motorová vozidla jsou nejdůležitějšími českými vývozními položkami do Německa s…

Štítky Německo

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Rakousku

thumbnail

Energetika V příštích dvou letech podpoří rakouská vláda zateplování a snižování energetické náročnosti bytových domů i nebytových prostor a ekologizaci topných zařízení, a to částkou 750 milionů eur. Značná část prostředků bude vyhrazena na výměny olejových kotlů a vytápění. Na zlepšení…

Štítky Rakousko

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.