Články se štítkem: Maroko

Maroko: Buďme stejně úspěšní jako naši dědové

thumbnail

Maroko se zdá daleko a pro spolupráci geograficky nejdále ze zemí severní Afriky. Přesto lákalo naše podnikatele již od poloviny 30. let minulého století. Ne nadarmo zde tehdy otevřely své pobočky firmy Nehera, Rolný, Baťa a plzeňská Škoda, československé firmy se podílely na rozvoji marockého textilního průmyslu i strojírenství, později se stavěly investiční celky, vyměňovali experti a přidělovala vysokoškolská stipendia. Když to s Marokem „dovedli“ naši dědové a otcové, můžeme být také úspěšní! Vždyť vztahy se zemí, která se výrazně orientuje (a nabízí spolupráci) v obchodu se subsaharskou Afrikou, má více než 33 milionů obyvatel a sílící střední vrstvu s apetitem nakupovat, určitě stojí za to. Neváhejme, čas běží a ostatní už nás v mnohém předběhli.

Štítky Maroko

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Maroku

Automobilový průmysl V zemi byly založeny dvě integrované průmyslové zóny se speciálním zaměřením na automobilový průmysl a subdodávky (v Kenitře a Tangeru), které nabízejí např. pětileté osvobození od daně z podnikání, 10% státní příspěvek na celkové investiční náklady apod. Maroko poskytuje také…

Štítky Maroko

číst celý článek

České exportní stopy v Africe přibývají

thumbnail

Příležitostí je mnoho. Například v Maroku by mohly tuzemské firmy participovat především na výstavbě elektráren nebo čističek odpadních vod. Uplatní se ale i v dalších oborech – chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství nebo zdravotnictví. Ověřili si to zástupci vrcholného managementu České exportní banky (ČEB) při své nedávné návštěvě. Do Maroka se s nimi vydali také pracovníci českých firem, které o této zemi uvažují jako o novém nebo staronovém cíli své expanze. V rámci mise jednali mimo jiné v marocké Agentuře pro rozvoj investic, Agentuře pro rozvoj zemědělství a Agentuře pro podporu malých a středních podniků.

Štítky Afrika, Maroko, ČEB

číst celý článek

Maroko – vzorný žák Evropské unie

thumbnail

Pokud jde o sbližování legislativy a praxe vzájemného obchodního styku, bývá Maroko označováno za vzorného žáka Evropské unie. Od roku 2000 je s ní pojí asociační dohoda, na jejímž základě se výměna zboží, služeb a kapitálu velmi zjednodušila. Dalším významným krokem je právě projednávaná dohoda o volném obchodu.

Štítky Afrika, Maroko

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Maroku

Automobilový průmysl Automobilový průmysl patří mezi přední sektory zpracovatelského průmyslu. Kromě podpory investic byly v Kenitře a Tangeru vybudovány dvě integrované průmyslové zóny se speciálním zaměřením na automobilový průmysl a subdodávky. Automobilový průmysl se během posledních let…

Štítky Afrika, Maroko

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.