Články autora: Martin F. Fabík

O víně z trochu jiného (rybnického) soudku

thumbnail

Předposlední měsíc roku přináší kromě podzimních plískanic i dvě významná data pro milovníky vína, kteří již od vinobraní, řečeno slovy básníka Jana Skácela a jeho Smuténky, „ťukají na sudy, jestli je už víno doma“ a chvějí se nedočkavostí, až budou sudy naraženy.

číst celý článek

O zemích, které patří britské koruně, ale nejsou britským územím

thumbnail

Na sklonku panování královny Viktorie (1838–1901) byla Velká Británie mocností prvního řádu, a to v hospodářském i geopolitickém smyslu. Výrok „nad Britskou říší slunce nezapadá“ se stal obrazným vyjádřením rozsahu Britského impéria. Na situaci nic nezměnil ani nástup nového panovníka a ani o třináct let později vypuknuvší Velká válka, v níž jedním z cílů německé expanze byla snaha získat něco z britských zámořských držav. Ba naopak. Po skončení války a následných mírových jednáních se Brity ovládaná území zvětšila ještě o někdejší německé kolonie dílem získané válečnými operacemi, dílem tvořené mandátními územími původně pod německou či osmanskou nadvládou.

Štítky Velká Británie

číst celý článek

Irsko je jako bájný fénix

thumbnail

Představitelům většiny evropských vlád nedává spát problém s nevyrovnaným rozpočtem, ty tuzemské nevyjímaje. Irští představitelé si lámou hlavu, jak správně využít rozpočtový přebytek, a to nejen současný, neboť tento trend rozpočtu je predikován i pro další roky. Do svého rozhodování otevřeně promítají zkušenosti, i ty negativní, z uplynulých desetiletí. Proto vás zvu na procházku irskou historií.

Štítky Irsko

číst celý článek

Finsko: Šťastná země

thumbnail

Finsko (spolu se Švédskem) bylo označeno za evropského lídra v oblasti inovací s výkonem téměř 136 procent průměru EU. Země vyniká díky silným stránkám, jako je spolupráce mezi malými a středními podniky, celoživotní vzdělávání či odborná publikační činnost veřejného a soukromého sektoru. Výkonnost ekonomiky se zvyšuje tempem vyšším než v EU jako celku a ve srovnání s blokem produkuje také vyšší příjem na hlavu.

Štítky Finsko

číst celý článek

Albánie: Země orlůAlbánie: Země orlů

thumbnail

„Evropská unie oficiálně zahajuje přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Po jednání s premiéry obou zemí to v úterý oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Obě strany začnou okamžitě pracovat na adaptaci balkánských států na unijní pravidla.“ Brusel, 19. 7. 2022

Štítky Albánie

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.