Články autora: Alter Eko

Otevření Číny (ne)zahýbe globální ekonomikou.Buďte připraveni!

thumbnail

Čína trpěla bezmála tři roky kvůli politice nulové tolerance vůči covidu. Její náhlé otevření komplikují rychle rostoucí počty nakažených a globální makroekonomické prostředí. I proto bude napříště přístup k evropskému byznysu vstřícnější, řekla v lednové debatě na platformě Alter Eko konzultantka poradenské společnosti Alternative Perspectives Lu AiFeng. O čem dále mluvila?

Štítky Čína

číst celý článek

Asijské století vs. Česko: Proč nás Německo (ne)ochrání

thumbnail

Globální ekonomika připomíná orloj, do kterého se naházela spousta písku a kamení. Pro to, aby i napříště fungovala, je třeba vyčistit americko-čínské vztahy, racionálně se postavit k environmentálním a dalším výzvám dneška a také zvládnout odchod evropské politické konstanty Angely Merkelové. Podrobnosti v kontextu českého byznysu, který na stabilitě světa bytostně závisí, diskutovali globální stratég, zakladatel platformy Alter Eko Roman Chlupatý a generální ředitel EGAPu Jan Procházka.

Štítky Asie, Německo, EGAP

číst celý článek

Jan Procházka: Globální obchod zažívá revoluciNaše firmy ji zvládají

thumbnail

Pandemie covidu-19 působí jako urychlovač nastartovaných revolučních trendů. V jejich důsledku budou výrobní řetězce zítřka kratší a role Číny ve světové ekonomice (i proto) jiná. O podrobnostech hovořil v rámci listopadového ekonomického fóra „Kostelec“ zakladatel pořadatelské konzultační společnosti Alter Eko Roman Chlupatý s generálním ředitelem Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Janem Procházkou.

Štítky Globální obchod, EGAP

číst celý článek

Úspěšné výrobní řetězce zítřka? Odolnost především, říká expert

thumbnail

Mnohé firmy podlehly vábničce výroby v Číně a teď na to doplácejí. COVID-19 nicméně není prvním ani jediným důvodem, proč se stále více výrobních řetězců zkracuje a orientuje na blízké okolí. Globální obchod bude i proto napříště vypadat jinak a jiný bude i recept na úspěch. Podrobnosti probírali globální stratég Save & Capital Roman Chlupatý a spoluzakladatel mezinárodní politické ekonomie Roger Tooze.

Štítky Globální obchod

číst celý článek

(Proč) Česko potřebuje chytré darebáky i maturitu z matematiky

thumbnail

České školy by měly klást důraz na kvalitu. Jen špička – a přechodně chvost – totiž přežijí nastartovanou disrupci trhu práce. Největším nedostatkem v tomto smyslu je přitom dnes málo zkušeností s praxí a také neschopnost vidět věci v globálu. I přesto tu máme světové studenty, což (některá) chystaná opatření podpoří. Podrobnosti v rámci diskuze organizované platformou Alter Eko probírali proděkan Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické Pavel Hnát a lektor sekce vzdělávání Svazu průmyslu a dopravy ČR Miloš Rathouský.

číst celý článek

1984 na steroidech: Svět se (z)měníLíbit se nám to asi nebude

thumbnail

Život se v roce 2054 bude v mnohém podobat temné vizi, kterou nabízejí filmy jako Blade Runner. Chudá většina bude stále častěji utíkat za štěstím do virtuální reality, zatímco ultrabohatí budou mít takřka neomezené možnosti. To vše v důsledku environmentální degradace, migrace, rostoucího vlivu autoritářských mocností a dalších megatrendů, které je možné sledovat už dnes, shodli se v rámci diskuze pořádané platformou Alter Eko hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka a autor sci-fi Ondřej Neff.

Štítky digitalizace, Robotizace, Alter Eco

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.