Ázerbájdžán

Ázerbájdžán: Strategický energetický partner. Šance pro české firmy narůstají

thumbnail

Ázerbájdžán, země ležící na křižovatce Evropy a Asie, je znám především díky bohatým zásobám ropy a zemního plynu. Rozsáhlá naleziště v oblasti Kaspického moře jsou strategicky důležitá nejen pro něj, ale také pro celý region a světový energetický trh. Země je klíčovým dodavatelem ropy a zemního plynu do řady států Evropské unie a Středomoří, přičemž v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině a snahu evropských států diverzifikovat dodávky nerostných surovin do Evropy se tato její role ještě zvýšila.

Štítky Ázerbajdžán, Podpora exportu, MPO

číst celý článek

Jižní Kavkaz se modernizuje. Buďte u toho také

thumbnail

Region jižního Kavkazu je v poslední době velmi zajímavým trhem pro české exportéry. Řada z nich zde již úspěšně podniká, ať se jedná o investice, zakázky v oblasti rozvoje a budování infrastruktury, dodávky pro průmysl i prodej spotřebitelských produktů. České firmy zde vlastní a provozují elektrárny, staví nemocnice, dodávají dopravní prostředky, medicínskou techniku, sklo i sanitární keramiku. Setkáte se zde s datovými zařízeními vyrobenými v České republice i s místním pivem vyráběným v pivovaru postaveném českou firmou. Zkrátka, naše firmy tady mají velmi dobrou pověst danou zkušeností s československými výrobky a posílenou nedávno úspěšně realizovanými obchody a investičními projekty.

Štítky Ázerbajdžán, Gruzie

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Ázerbájdžánu

thumbnail

Kolejová doprava Ázerbájdžán již začíná s projektem další železniční dopravní cesty, která spojí tentokrát Rusko s Íránem. S výstavbou nových a modernizací starých železničních tratí úzce souvisí i potřeba nových lokomotiv, vagonů a traťového zabezpečení; zde ovšem čeští výrobci mohou narážet na…

Štítky Ázerbajdžán

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Ázerbájdžánu

thumbnail

zdravotnictví a farmaceutický průmysl Ázerbájdžán téměř veškeré zdravotnické vybavení a léky dováží ze zahraničí. Tato skutečnost v kombinaci s devalvací místní měny měla za následek skokové zvýšení cen medikamentů o cca 30 % v prvním čtvrtletí roku 2015. Vláda na tento trend zareagovala zavedením…

Štítky Ázerbajdžán

číst celý článek

Hedvábná stezka 21. stoletíZmění ekonomickou mapu světa?

thumbnail

Čína zažívá zlatý ekonomický věk. Její HDP od zavedení prvních ekonomických reforem v roce 1978 vzrostlo třicetinásobně a z poměrně zaostalé říše středu se během dvou generací stala největší ekonomika světa. Aby si tuto pozici světového lídra udržela i v budoucnu, oživuje bájnou Hedvábnou stezku, která ji spojovala s Evropou. Nemělo by se jednat jen o obrovské investice do dopravní infrastruktury, pozemní i námořní, ale také o uzlové průmyslové, energetické i zemědělské projekty. A co na to další země?

Štítky Kazachstán, Ázerbajdžán, Gruzie, Čína

číst celý článek

Ázerbájdžán: přátelská křižovatka civilizací

thumbnail

Pět dní autem nebo čtyři hodiny letadlem dělí Prahu od hlavního města Ázerbájdžánu – Baku. Není to vzdálenost ani krátká, ani nepřekonatelná. Podobně tomu je i s našimi znalostmi o Ázerbájdžánu. Nejsou ani nulové, ani detailní. V průběhu dvacátého století se nám obraz Ázerbájdžánu rozplýval v rámci Sovětského svazu a po vzniku samostatného státu roku 1991 se jeho kontury stávají ostřejšími jen velmi pozvolna. Zpočátku bohužel kvůli náhorno-karabašskému konfliktu, nyní díky Ázerbájdžáncům, kteří vyhledávají Českou republiku jako oblíbenou turistickou destinaci a stále častěji jako místo k podnikání. Na změně stavu má rovněž svůj podíl pronikání českých společností na ázerbájdžánský trh i pozvolna rostoucí počet českých turistů.

Štítky Ázerbajdžán

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.