Indie

Vytváříme odrazový můstek pro naše firmy v Indii

thumbnail

Česká republika byla partnerskou zemí letošního ročníku největšího strojírenského veletrhu v indickém Čennaí – IESS, což se odrazilo i v počtu vystavujících českých společností. Ve společné expozici, na jejíž přípravě se podílela zahraniční kancelář CzechTrade v Bengalúru, našla místo více než dvacítka českých vystavovatelů. Prestižní mezinárodní akci slavnostně zahájil český ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner spolu s O. Panneerselvamem, místopředsedou vlády indického státu Tamilnádu. Člen představenstva AMSP ČR Libor Musil a představitel indické Rady pro podporu strojírenského exportu (EEPC) na veletrhu podepsali memorandum o porozumění v oblasti aplikovaného vývoje a možnosti spolupráce mezi českými a indickými MSP.

Štítky Indie, AMSP

číst celý článek

Indie se nadechuje

thumbnail

Svět začíná opět věřit indické ekonomice. Ne snad, že by to byl v uplynulých měsících úplný propadák, ale faktem je, že od ledna 2016 míra indického růstu HDP v meziročním vyjádření zažívala pouze propad. Dobrá zpráva je to, že se podle všech prognóz začíná druhá nejlidnatější země planety odrážet ode dna. Meziroční růst 5,7 %, jehož bylo dosaženo ve druhém čtvrtletí letošního roku, se začíná dostávat na sedmiprocentní míru, která by se měla v dalším období udržet. Pokud k tomu připočteme, že v současných dnech zažívá Indie historicky nejnižší míru nezaměstnanosti (4,9 %), potom je zřejmé, že podnikatelská sféra jede na plný plyn. Nejvíce ji táhne průmysl, v těsném závěsu následuje zemědělství a roste rovněž stavební produkce. Vezmeme-li v úvahu, že spotřebitelský trh činí 1,3 miliardy obyvatel a že Indie patří stabilně mezi deset největších světových importérů, potom je pochopitelné, že našim vývozcům se začínají zapalovat lýtka. Jedná se totiž bezesporu o zemi s nevídaným obchodním sex-appealem.

Štítky Indie, MSV

číst celý článek

Make in India: Příslib lepšících se zítřků (s ručením omezeným)

thumbnail

Indie má letos růst nejrychleji z velkých ekonomik světa. Vládě premiéra Nárendry Módího se navíc daří krotit dlouhodobé strašáky, jako jsou inflace a deficit běžného účtu. Někteří experti proto potichu začínají spekulovat o tom, že země přebere od dýchavičné Číny pozici rozvíjejícího se hospodářského giganta číslo jedna. Podmínkou – nejen vítězství v těchto pomyslných dostizích, ale obecněji udržení současného kurzu – je pokračování započatých reforem, říká Paul Milon, investiční specialista hongkongské kanceláře BNP Paribas Investment Partners, který se zaměřuje na Indii, v exkluzivním rozhovoru pro TRADE NEWS.

Štítky Indie, Export

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.