Články autora: Daniel Libertin a Jana Jenšíková

Bijan Sabet: Čeští podnikatelé objevují Kalifornii

thumbnail

Bijan Sabet nastoupil na post velvyslance Spojených států amerických v Praze zhruba před rokem – své pověřovací listiny předal v únoru 2023. Potomek přistěhovalců, bývalý top manažer v oblasti technologií a rizikový investor přináší do své diplomatické mise bohaté zkušenosti z byznysu a rozvoje podnikání. Proslavil se jako spoluzakladatel a jeden z lídrů investiční společnosti Spark Capital, jejímž prostřednictvím pomohl vyrůst mnoha technologickým start-upům v obří nadnárodní korporace. Jeho jméno je spojeno se značkami jako Twitter, Slack nebo Discord. V souladu se zaměřením tohoto TRADE NEWS jsme s ním hovořili převážně o Kalifornii, kde působil v technologickém odvětví a jako investor dvacet let, z toho deset přímo v Silicon Valley.

Štítky Rozhovory, Exportní šance, Kalifornie, USA

číst celý článek

Patricio Utreras: Chile je připraveno stát se novým strategickým partnerem Česka

thumbnail

Velvyslanec Chile Patricio Utreras vidí Česko a Chile jako „stejně smýšlející země“, tedy země, které sdílejí širokou škálu hodnot, zásad a zájmů v otázkách, jako je dodržování mezinárodního práva nebo ochrana životního prostředí, a v neposlední řadě i pohled na volný obchod a investice. „Jsem také přesvědčen, že v tomto období krize vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu je důležitější než kdy předtím, aby naše dvě země své už tak velmi dobré bilaterální vztahy ještě posílily a dodaly jim strategický přesah,” dodal.

Štítky Chile

číst celý článek

Hermann Simon: I v procesu globalizace je role malých a středních firem klíčováBývají lepšími inovátory než ty velké

thumbnail

Snad nikdo u našich západních sousedů neví o malých a středních podnicích tolik jako Hermann Simon. Jeden z největších odborníků na poli managementu, profesor ekonomie, zakladatel a čestný prezident globální poradenské společnosti Simon-Kucher & Partners stále přednáší po celém světě. Přesto si o prázdninách našel čas na TRADE NEWS. Na rozdíl od posledního rozhovoru pro náš časopis, věnovaného hlavně srovnání české a německé ekonomiky, jsme se tentokrát zaměřili na postupující globalizaci a digitalizaci a s tím spojenou nutnost neustále inovovat. Chtěli jsme od něj získat pro naše firmy rady, které by jim pomohly bodovat na stále náročnějším podnikatelském hřišti.

Štítky Inovace, MSP, digitalizace, Německo

číst celý článek

Stephen B. King: Americký trh je pro vás jako stvořený

thumbnail

Stephen B. King se cítí být víc byznysmenem než diplomatem. Když se stal před rokem a půl velvyslancem Spojených států amerických v České republice, jako jeden z prvních kroků stanovil pro ambasádu roční cíle a nastavil jejich měřitelnost. Jako ve firmě. O co konkrétně šlo? Podařilo se je splnit a jakou roli v tom hrají české firmy? Nejen o tom jsme s ním hovořili v jeho pražské rezidenci.

Štítky USA, MSP

číst celý článek

Daniel Meron: Česko považujeme za našeho nejlepšího přítele v Evropě

thumbnail

„Lépe jste nemohli ‚izraelské‘ vydání TRADE NEWS načasovat,“ konstatuje na začátek našeho setkání Daniel Meron, velvyslanec Státu Izrael v České republice. Má na mysli skutečnost, že podle nového Bloomberg Innovation Indexu, tedy žebříčku zemí podle míry inovací, je Izrael mezi pěticí nejvíce inovativních států na světě. „Česko a Izrael budují nyní pevné základy pro ještě hlubší spolupráci, aby se čeští vědci mohli inspirovat izraelskými zkušenostmi – a Izrael je nadšený, že je s vámi může sdílet a přitom se inspirovat od vás.“

Štítky Izrael, Inovace

číst celý článek

Martin Jahoda: Úspěch ve Walmartu nám otevírá dveře po celém světě

thumbnail

Společnost Emco asi není třeba našim čtenářům představovat. Tedy aspoň ne těm, kteří rádi snídají müsli nebo jiné cereální výrobky. Co je však o ní už méně známé, je to, že se jedná o ryze českou firmu a také veskrze rodinný podnik, který je od začátku úzce spjat s rodinou Jahodů. Také vás možná překvapí, že firma vyváží své výrobky do více než pěti desítek zemí světa, a řadí se tak k nejúspěšnějším českým exportérům nejen v sektoru potravinářství.

Štítky Rodinné firmy, Potravinářství

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.