Články autora: Josef Vrbenský

Indie nabídne spoustu obchodních šancíCovid ji však zasáhl velmi tvrdě

thumbnail

Nikdo nepochyboval o tom, že se pandemii covidu-19 Indie nevyhne. Země sousedí s Čínou a i přes přetrvávající rivalitu spolu vzájemně čile obchodují. Rychlé šíření nákazy signalizovaly i další významné faktory, jako je vysoká hustota a počet obyvatel či obliba Indů v masových shromážděních. V této souvislosti se připomínala se znepokojením tzv. španělská chřipka, na kterou v letech 1918–1919 zemřelo v Indii přibližně 18 milionů lidí, což bylo 6 % tehdejší indické populace.

Štítky Indie

číst celý článek

Korejská republika: Největší mimoevropský investor v ČR

thumbnail

Během posledních třiceti let se Jižní Korea zařadila mezi naše tři největší obchodní partnery v Asii. Přitom bývalé Československo neudržovalo s Korejskou republikou žádné politické a diplomatické vztahy a k prvním přímým obchodům došlo až v souvislosti s Letními olympijskými hrami v Soulu v roce 1988, kdy začala společnost Motokov dovážet korejské osobní automobily značky Daewoo. Zlom v obchodní a hospodářské spolupráci nastal až po roce 1989.

Štítky Jižní Korea

číst celý článek

Maroko – vzorný žák Evropské unie

thumbnail

Pokud jde o sbližování legislativy a praxe vzájemného obchodního styku, bývá Maroko označováno za vzorného žáka Evropské unie. Od roku 2000 je s ní pojí asociační dohoda, na jejímž základě se výměna zboží, služeb a kapitálu velmi zjednodušila. Dalším významným krokem je právě projednávaná dohoda o volném obchodu.

Štítky Afrika, Maroko

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Maroku

Automobilový průmysl Automobilový průmysl patří mezi přední sektory zpracovatelského průmyslu. Kromě podpory investic byly v Kenitře a Tangeru vybudovány dvě integrované průmyslové zóny se speciálním zaměřením na automobilový průmysl a subdodávky. Automobilový průmysl se během posledních let…

Štítky Afrika, Maroko

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.