Exportní šance

Made in Canada: Recept na (příští) krizi

thumbnail

Kanada patří mezi nejodolnější ekonomiky světa. Přesto i ona opakovaně doplácí na globální bouře. A těch bude vzhledem k tomu, že zažíváme metamorfózu světového řádu, nejspíš přibývat. Kabinet premiéra Trudeaua proto nechal vypracovat komplexní studii, jejímž cílem je lokalizovat nejvýznamnější nervové uzly javorového hospodářství exponované na přeshraniční vazby a toky. Její závěry mohou být inspirací i pro Česko.

Štítky Kanada

číst celý článek

Nestrkejte Kanaďany a Američany do jednoho pytleKanaďané jsou hrdi na svou identitu

thumbnail

Kanada se podobně jako USA stala domovem mnoha etnik, která se v průběhu času promíchala, a formálně se konstituovala v bilingvní anglicko-francouzský stát. Kanaďané jsou hrdi na dvojí kulturní dědictví a velmi citlivě reagují na srovnávání s Američany a Spojenými státy. Specifický útvar představuje Quebec, jehož obyvatelé akcentují svou provinční identitu.

Štítky Obchodní etika, Kanada

číst celý článek

Blíží se konec Východního partnerství?

Jsou to tři roky, kdy jsme v Praze oslavili desetileté výročí Východního partnerství. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR uspořádalo konferenci, která shrnula budoucí výzvy pro tehdy ještě šest partnerských zemí, tedy Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu. Nikdo z nás tehdy netušil, že jen o chvíli později budeme čelit opravdovým výzvám. Zvyšující se napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem, pandemie covidu-19 a v neposlední řadě válka na Ukrajině – s tím vším se musí vypořádat celý svět a země Východního partnerství se dnes bohužel opět ocitají na křižovatce, kdy je potřeba jasně vymezit svoje směřování. A naléhavěji než dříve stojíme před zásadní otázkou. Má Východní partnerství ještě budoucnost?

Štítky Východní partnerství, EU, MPO

číst celý článek

M. Štefl a D. Mahovský: Gruzie se stala naším druhým domovem

thumbnail

Čeští inženýři staví vodní elektrárny po celém světě už desítky let. Nyní se ale otevřela možnost podílet se na slavné tradici českého energetického stavebnictví také pro české investory. Zkušený tým složený ze stavebníků a investičních specialistů založil investiční fond, díky němuž porostou šetrné vodní elektrárny na divokých kavkazských řekách v Gruzii. Hovořili jsme o tom s Michalem Šteflem, viceprezidentem Hospodářské komory ČR a významným českým developerem, a Danielem Mahovským, zkušeným podnikatelem v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Štítky Energetika, OZE, Investice, Gruzie

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Mexiku

thumbnail

Energetika Během několika let se v Mexiku zásadně navýšil podíl výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů na aktuálních 31 % a nadále roste tempem kolem 13 % ročně. V plánu je zvýšit jejich podíl na 35 % do roku 2024 a až 43 % do roku 2030. S tímto rozvojem se prudce zvedla poptávka po…

Štítky Mexiko

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Chile

thumbnail

Energetika Do roku 2050 plánuje Chile dosáhnout za spoluúčasti zahraničních firem úplné uhlíkové neutrality. Díky příhodným podnebným podmínkám má obrovský potenciál pro rozvoj obnovitelné energie, především solární a větrné. Nová legislativa podporuje investice do výroby energie z OZE. Větší role…

Štítky Chile

číst celý článek
1 12 13 14 15 16 17 18 22 43 63 84

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.