Exportní šance

Bělorusko na rozcestíPříležitost pro české firmy?

thumbnail

Málokdo ví, že Bělorusko je zemí, která má s Českou republikou mnoho shodných rysů, ať už se jedná o počet obyvatel, tranzitní polohu, strukturu průmyslu či orientaci na export. Jak my, tak i Bělorusové se spoléháme na své lidské zdroje, na to, co umíme vytvořit, nikoliv „vykopat a prodat“. Dlouhodobě to může být výhoda a hlavně to představuje potenciál prakticky ve všech odvětvích. Spolupráce s Běloruskem je spolehlivá, smlouvy bývají dodržovány a běloruský trh na rozdíl od jiných prakticky negeneruje pojistné události. Navíc jde zpravidla oběma směry o obchodní výměnu s poměrně vysokou přidanou hodnotou, což má dlouhodobě pozitivní efekt na český průmysl.

Štítky Bělorusko

číst celý článek

Nejsme elitářská skupinka diplomatůChceme sloužit našim exportérům

Bývalý americký generál a ministr zahraničních věcí Colin Powell říkal, že „neexistují žádná tajemství o úspěchu. Je to výsledek přípravy, tvrdé práce a učení se z chyb.“ Českému exportu se daří a konkrétní úspěchy stojí na výkonech našich podniků. Česko má skvělé firmy, které dokáží reagovat na složitou situaci ve světě, pronikají na obtížná teritoria a dovedou si poradit i ve velmi konkurenčním prostředí Evropské unie.

Štítky Obchodní diplomacie

číst celý článek

Ázerbájdžán: přátelská křižovatka civilizací

thumbnail

Pět dní autem nebo čtyři hodiny letadlem dělí Prahu od hlavního města Ázerbájdžánu – Baku. Není to vzdálenost ani krátká, ani nepřekonatelná. Podobně tomu je i s našimi znalostmi o Ázerbájdžánu. Nejsou ani nulové, ani detailní. V průběhu dvacátého století se nám obraz Ázerbájdžánu rozplýval v rámci Sovětského svazu a po vzniku samostatného státu roku 1991 se jeho kontury stávají ostřejšími jen velmi pozvolna. Zpočátku bohužel kvůli náhorno-karabašskému konfliktu, nyní díky Ázerbájdžáncům, kteří vyhledávají Českou republiku jako oblíbenou turistickou destinaci a stále častěji jako místo k podnikání. Na změně stavu má rovněž svůj podíl pronikání českých společností na ázerbájdžánský trh i pozvolna rostoucí počet českých turistů.

Štítky Ázerbajdžán

číst celý článek

Energie budoucnostiKazachstán se otevírá světu

thumbnail

Komisař české účasti na letošní mezinárodní specializované výstavě Expo 2017 v Astaně Jan Krs jezdí do Kazachstánu jako domů. Není divu. Šest let byl v této zemi obchodním radou našeho velvyslanectví, později pracoval jako vedoucí organizační složky jedné kazachstánské firmy, která působí v oblasti automotive a spolupracuje s mladoboleslavskou Škodou Auto. Jak sám říká, Kazachstán a jeho obyvatele má rád, a právě tento fakt byl pro něj hlavní motivací, aby se do výběru na komisaře před časem přihlásil.

Štítky Kazachstán, Energetika

číst celý článek

Kuba není Mexiko, stejně jako kočka není pesUspět je ale možné v obou

Mexiko a Kuba: v regionu snad nejsou rozdílnější země. V Latinské Americe najdeme země otevřené obchodu i takové, které jsou protekcionistické a v obchodu s nimi stále narážíme na řadu překážek. Do první skupiny se řadí zejména země ležící na pobřeží Tichého oceánu: Mexiko, Kolumbie, Peru a Chile, které tvoří relativně mladé uskupení Tichomořská aliance. V dohledné době se k nim s největší pravděpodobností přidá Panama. Zájem o Tichomořskou alianci lze dokumentovat také 49 pozorovatelskými státy, mezi něž patří od června loňského roku i Česká republika. Mezi země spíše protekcionistické můžeme zařadit zejména velké státy Mercosuru – Brazílii, stále Argentinu, i když zde dochází s novou vládou prezidenta Macriho ke změnám, Venezuelu – anebo právě Kubu. Mexiko a Kuba tak stojí na zcela opačných pólech tohoto pomyslného spektra. V čem jsou zásadní rozdíly mezi těmito dvěma ekonomikami z hlediska přístupu českých výrobků a služeb na tyto trhy?

Štítky Mexiko, Kuba

číst celý článek
1 22 43 60 61 62 63 64 65 66 84

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.